Kolači kroz istoriju

понедељак, 26. јануар 2015.

DOMAĆI KEKS SA VINOM


Desilo se jednoga dana da u kući nije bilo ni mleka. ni jaja, od čokolade ni traga, a o lešnicima i drugim dragocenim sastojcima da i ne govorim. I šta je jednoj ženi, koja ma svakodnevnu potrebu za slatkim, ali finim ukusima, činiti? Osim da napregne svoje vijuge i baci se na listanje časopisa za koje misli da sadrže taj famozni italijanski keks u koji ide samo belo vino (gle čuda: toga je bilo u kući!) i maslinovo ulje (šećer i brašno se ipak podrazumevaju). Posle dugog listanja, eto ga, baš u poslednjem primerku, na dnu kutije (Marfijev zakon).
Recept je iz nekog broja časopisa Sale&Pepe, a mere koje su date ja sam prepolovila, jer je testo zaista izdašno i dobije se mnogo više keksića no što piše.
Jedino što može praviti problem je tekstura testa koje je baš mekano i potrebno je puno brašna na rukama da vam se ne bi lepilo za prste dok valjate i spajate krugove. Ja sam prvi put mislila da je neka greška, te dodah još mnogo brašna dok nije nastalo skoro čvrsto i potpuno nelepljivo testo. Medjutim posle sam se izveštila da ga obradjujem onako mekano, mada neke bitne razlike u ukusu i teksturi ispečenog keksa nije bilo.
Sastojci:
  • 250 g brašna
  • 130 g šećera
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1,5 dl  belog vina
  • pola kesice praška za pecivo
  • prstohvat soli
Pomešajte 200 g brašna sa 100 g šećera, praškom za pecivo i solju, pa u to sipajte ulje i vino. Umešajte viljuškom vrteći u krug. Preostalim brašnom prekrijte dlanove, pa otkidajte manje komade testa, izvaljajte u štapić i spojite mu krajeve.
Uvaljajte keksiće u preostali šećer i redjajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta na 180°C.


среда, 21. јануар 2015.

PITA SA BRESKVAMA

Zapravo su korišćene nektarine kad je ovo uslikano, ali šta god..., a nastala je tako što moja rodjaka, koja nije ljubitelj voća, je imala jaku želju da proba neku od američkih jednostavnih pita. Elem, pokušaji sa šljivama, kupinama itd. zavrsili su kao promašaji uz pojedenu koricu i odvojeno voće na kraj tanjira. I konačno pred moj odlazak pronašli smo kombinaciju kojom je bila zadovoljna: nektarine tj. breskve. :)
  • za testo

  •  400 gr brašna
  •  250 gr maslaca ili masti (najbolje pola masti tj. maslaca - pola margarina)
  •  5 kašika šećera
  •  12 kašika hladne vode
  •  malo soli
 Brašno sipati u činiju i napraviti udubljenje, dodati narendan margarin u sredinu, šećer i prstohvat soli. Mesiti dok ne počnu da se stvaraju grudve, a onda dodati kašike vode, malo po malo, dok ne umesite testo koje će i dalje biti pomalo lepljivo. Staviti u frižider na sat vremena.
  • za fil

  •  8-9 nektarinaili manjih breskvi
  •  60 gr šećera
  •  1 kašičica cimeta
  •  malo muskatnog oraščeta
  •  1 kaščica ekstrakta vanile
  •  1 žumance
  •  1 kašika brašna

  1. Oljuštiti nektarine i iseckati na sitne kocke, pa ih pomešati sa šećerom, cimetom, oraščetom i ekstraktom vanile i staviti da se dinstaju desetak minuta, na kraju dodati kašiku brašna.
  2. Razvući 1/2 testa na pobrašnjenu površinu, staviti u tepsiju i izbosti viljuškom, dodati voće pa preklopiti drugom polovinom testa. Ivice ušuškati, a od odsečenih ivica testa napraviti detalje za dekoraciju. Premazati površinu žumancetom umućenim sa malo vode.
  3. Peći sat vremena na 200 stepeni.



четвртак, 15. јануар 2015.

PITA SA JABUKAMA


Sezona jabuka je uvek! A sveže jabuke nikad nisu bile moje voće. U lenjoj piti mi nisu dolazile do izražaja, a u ovim američkim pitama voće je uvek superstar, nekako se pretvori u slasan zalogaj, a da ne izgubi u potpunosti svoju formu. Možete je praviti sa gornjom korom, a može i bez, ako ste na dijeti :). Ovde je pravljena isključivo sa mašću, ali vi to možete zameniti maslacem, margarinom ili pomešati dve vrste masnoće u razmeri 1:1.

Testo:
  • 250 g brašna
  • 125 g masti
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 2-3 kašike hladne vode
  • prstohvat soli
U posudu za mešenje uspite brašno, dodajte mast, jaje, šećer i so i mrvite prsima smesu dok se ne naprave krupne mrve. Dodajte hladnu vodu i brzo zamesite testo, pa ostavite u frižideru pola sata. Testo podelite na dva dela: jedan deo treba biti nešto veći od drugog. Razvucite veći deo testa na pobrašnjnoj površini i obložite manji kalup prečnika 21 cm. Ja sam ovog puta koristila četvrtasti kalup 21×14, iako je uobičajeno da pita bude okrugla. Kako vam drago.

Fil:
  • 4 veće jabuke
  • 50 g mrvljenih oraha
  • 50 g šećera
  • kašičica cimeta
  • malo rendanog oraščeta
  • pola šoljice vode
Jabuke oljuštiti i iseckati na listiće, ubaciti u šerpu i na srednjoj vatri dinstati sa ostalim sastojcima dok voda ne ispari, otprilike 5-10 minuta. Sipati preko testa, poravnati, pa razvući i preostali deo testa i njime prekriti jabuke, ušuškati ivice i testo četkicom premazati mlekom. Peći na 180°C oko 50 minuta. Servirati toplo ili hladno sa sladoledom ili šlagom.



уторак, 06. јануар 2015.

KEKS IZ TEGLE

Slika govori dovoljno: kako na zanimljiv način obradovati drage ljude koji vole slatkiše, a da to ne budu rafaelo ili roche kuglice. Mala nevolja je u tome što će jedan deo pripreme kolačića morati sami da odrade ili ako idete u goste na duže, onda to možete i sami uraditi umesto njih, kao u mom slučaju.
U čistu teglu od 1 kg sipati 200 g brašna i kašikom pravnati sloj, dodati 120 g mevenih oraha, pa i njih utisnuti. 150 g šećera pomešati sa kesicom vanilin šećera i sipati kao treći sloj. Zatvoriti i ukrasiti teglu. Za ukras može poslužiti i modlica za keks kojom ćete kasnije vaditi oblike. Recept napišite na papiriću i pričvrstite uz teglu. U smesu dodati 120 g putera i jedno jaje, zamesiti i ostaviti u frižideru pola sata. Razviti testo na debljinu od pola cm i vaditi oblike. Peći na 180°C 10-ak minuta.


субота, 03. јануар 2015.

KEKS SA RUMOM

Prhko testo za osnovu i malo dodataka da iznenadite sebe i druge kako nešto tako jednostavno može biti tako trajno i ukusno.

Sastojci:
200 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
100 g šećera
100 g putera
kora rendane pomorandže
3 žumanceta
2 kašike ruma (ili vode i kašičica ekstrakta ruma)
kristal šećer za valjanje

U posudu za mešenje sipati brašno pomešano sa praškom za pecivo, napraviti udubljenje i dodati šećer, puter iseckan na komadiće i 3 žumanca, rum i rendanu koru pomorandže. Prstima mrviti testo, pa kad su svi sastojci dobro sjedinjeni zamesiti testo i oblikovati u kuglu. Tersto podeliti na dva dela i svaki oblikovati u valjak širine 3 cm. Uviti u streč-foliju i ostaviti u frižideru 2 sata ili, ako želite da ubrzate proces, 15 min. u zamrzivaču.
Oštrim nožem seći kolutiće i valjati u kristal šećer, redjati na pleh. Peći na 180°C oko 15 minuta.
Kolačići su jako ukusni i dugo traju, tj. mogu se dugo očuvati u limenoj kutiji.