Kolači kroz istoriju

субота, 14. фебруар 2015.

PITA SA KAFOM


Ovo je jedna jako slatka pita. Jedan od onih slatkiša kakve ja više ne jedem, jer kod svakog recepta koji mi se dopadne količinu šećera smanjim bar za trećinu. Ovde ipak nisam ništa dirala. Prvo, jer mi omer sastojaka u kori nije bio pogodan za prhko testo, te sam htela da vidim šta će od toga ispasti. Kora je ispala dobra, sa ukusum sličnom baklavi, naravno zbog količine šećera, ali ipak ne toliko slatka kao baklava. Drugo, htela sam da podiđem ukusu gostiju i sad, da li do šećera, da li do recepta uopšte, uspela sam. Preporučujem svakako, ali tek povremeno, jer je veoma ukusna.
Testo:
  • 160 g brašna
  • 140 g šećera
  • 210 g putera
  • 4 žumanca
Od sastojaka zamesimo lepljivo testo, ostavimo u frižideru, pa nakon sat vremena razvučemo na tanko i ispečemo na 180°C oko 15 minuta. Preko stavite foiju ili peki papira sa zrnima pasulja, pirinča... Ostavite testo da se ohladi.

Fil:
  • 260 g šećera
  • 2 dl jake kafe
  • 6-8 jaja
Skuvati gust sirup od šećera i kafe, nije potrebno dugo kuvanje, otprilike 10 minuta, mešati povremeno dok se ne ohladi. Lupati jaja dok ne postane čvrsta pena i u tu penu dodati sirup pa sipati preko kore. Peći još pola sata do 45 minuta.
Servirati uz šlag.