Kolači kroz istoriju

петак, 23. децембар 2016.

Rodjendanska čokoladna torta

Kako bez previše umeća napraviti dečiju rodjendansku tortu, a da bude efektna? Potražite, naravno, inspiraciju na youtube-u. A da bi je deca i jela trebalo bi da bude čokoladna, jednostavna, bez orašastih plodova i voća, i sa tim nema greške.

Sastojci za koru:
  • 225 g putera
  • 1/2 šolje kakaa
  • 2 šolje brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 1/2 šolje šećera
  • 2 velika jaja 
  • 2 žumanca
  • 170 g otopljene čokolade
  • 1 kašičica vanile
  • 1 šolja mlaćenice (zamena: mleko sa kašikom limunovog soka odstojalo 30 minuta na sobnoj temperaturi)
Pomešati sve suve sastojke.
Umutiti puter i šećer, dodavati jedno po jedno jaje i žumance, prohladjenu istopljenu čokoladu. Naizmenično dodavati brašno i mlaćenicu, otprilike po trećinu.
Od ove količine ispeći 2 kore u kalupu premera 27 -28 cm, na 180 stepeni oko 45 minuta. Ohladiti u potpunosti.

Sastojci za fil (ganaš):
  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1/2 šolje ećera
  • 1/8 kašičice soli
  • 450 g čokolade, najbolje sa 40-45 procenta kakaa
Slatku pavlaku zagrejati sa šećerom i solju, ali ne dozvoliti da provri. Preliti preko izlomljene čokolade, ostaviti minut, pa mešati dok se ne sjedini potpuno. Ohladiti potpuno. Tako ohladjenu smesu kratko izmiksati da postane kremasta. Vodite računa slatka pavlaka brzo se zgrudva ako je previše mutite, čim počne da se pretvara u krem, prestanite.
Pre filovanja odsecite dugačkim oštrim nožem gornji sloj kora kako biste ih potpuno izravnali. Ne smeju da imaju uzvišenje na vrhu koje nastaje prilikom pečenja. Polovinu fila stavite na koru, preklopite drugom koro i obim torte poravnajte nožem da bi kod ukrašavanja čokoladice ogle lepo da nalegnu. Drugu polovinu iskoristite za filovanje ivica i gornje strane. Izravnajte fil velikom špatulom što je više moguće, ja sam čak koristila čist lenjir za to. Postupak pogledajte ovde

Za dekoraciju:
  • 9-10 pakovanja kitket čokoladica sa 4 rebra
  • minimu 6 kesica m&m ili skittles bombonica
  • papirna slamka
  • malo fila
Čokoladice poredjajte uz ivicu torte, ostavite anji ili veći deo za efekat prelivanja bombona. Zabodite slamku u tortu  i pomoću fila lepite bombone da pokriju slamku sa svih strana. Ostavite 5-6 cm na vrhu, gde ćete navući praznu kesicu isečenu sa jedne strane. Pospite preostalim bombonama i ukrašavanje je gotovo!

недеља, 18. децембар 2016.

Medenjaci

Bez mnogo priče latimo se pripreme ovih starih, vojvodjanskih medenjaka za koje treba odvojiti 2 dana. Trud se isplati, sudeći po reakciji moje i druge dece.

Sastojci:
6 jaja
500 g meda
500 g brašna (plus 500 g za sutradan)
200 g šećera
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice cimeta u prahu
2 kašičice mlevenog djumbira
1/4 kašičice mlevenog karanfilića
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščeta

Od svih sastojaka umesiti testo i ostaviti da prenoći. Sutradan dodati 500 g brašna i zamesiti mekano testo. Meni je trebalo nešto više brašna od predvidjene količine, možda zbog veličine jaja, nekih dodatnih 150 g. Moraćete sami da odredite, testo treba da bude meko i lepljivo, ali da može sa njim da se radi. Najbolje ćete uspeti da valjate medenjake, ako sipate vode u jednu činiju i ruke pokvasite pre uzimanja testa. Veličinu medenjaka odredite sami, ja ih volim veće zbog brzine valjanja (imajte na umu da tokom pečenja narastu u širinu i visinu).
Pecite 15 minuta na 170-180 stepeni. Ohladite ih potpuno za ukrašavanje glazurom.

Glazura:
200 g šećera u prahu
1 belance
2 kašičice soka od limuna
Belance umutiti kratko viljuškom 30 sekundi, dodaavati kašiku po kašiku šećera u prahu, izmedju svake kašike mutiti viljuškom dok se šećer potpuno ne umeša u belance. Ukupno vreme mućenja 10 minuta. Možete mutiti i mikserom takodje 10-ak minuta najmanjom brzinom. Na kraju umešati sok od limuna.
Ova gustina odgovara crtanju ivica ili oblika, a ako želite da ispunjavate oblike glazurom, dodajte koju kašičicu vode. Zvezdice crtajte običnim apotekarskim špricom ili pak odgovarajući kuvarskim.

Ovakvi medenjaci su jako pogodni i za poklon, nadjite providnu plastičnu kutiju et voila! eto izneneadjenja za drage ljude.


субота, 10. децембар 2016.

MINI ČIZKEJK

Lično više volim nemačku varijantu kolača od sira, blažu, manje slatku i sirastiju od američke, ali primećujem da se ta verzija kod nas nije odomaćila. A moram da priznam i da je ja sama retko pravim, zato što je američki kolač brži i manje komplikovan. U ovom receptu šećer je sveden na minimum i dodata je kisela pavlaka za laganiji osećaj tokom konzumacije, ali ubrzo ću se naterati i da napravim pravi, debeli i preukusni kolač od sira .
Sastojci:
  • 1 šolja mlevene Plazme
  • 80 g putera
  • 450 g krem sira
  • 100 g kisele pavlake
  • 80 g šećera
  • 2 jaja 
  • vanila
  • 1 šolja jagoda ili bilo kog drugog bobičastog voća
  • 1 kašičica limuna
  • 2 kašičice šećera
Pomešajte plazmu i otopljeni puter u manjoj činiji da dobijete zrnastu, trošnu smesu. Kalupe za mafine ispunite sa dve kašike keksa i dobro utapkajte kašičicom. Stavite da se peče 5 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Izvadite i potpuno ohladite.
 
Dok se korica hladi, uutite krem sir sa pavlakom, šećerom, jajima i vanilo dok ne dobijete glatku, tečnu smesu. Sipajte u kalupe dok ih ne popunite (moji su kalupi nešto dublji, te sam ih punila sa tri kašike fila), otprilike dve kašike fila. Pecite 20 minuta i ne dozvolite da fil počne da puca, trebalo bi da je još uvek pihtijast kada se izvade. Ostavite da se potpuno ohlade, pa ih izvrnite na tacnu, sami će lako ispadati iz kalupa.
Odozgo sipajte po kašiku/dve sosa. A za sos kuvajte jagode sa šećerom i limunom oko 15 minuta, ohladiti (ponovo) dobro.

петак, 09. децембар 2016.

ZDRAVE KUGLICE SA ŠARGAREPOM


Ovo je kokos! Uzviknućete verovatno. I  jeste kokos, ali je previše recepata za slatkiše sa kokosom, a premalo sa šargarepom, te možda ovako privuče veću pažnju. Ima i šargarepe, nije prevara, dovoljno da obogati ukus na sjajan način, a nedovoljno da je prepoznate  na prvu loptu (psssst, samo za iskusne).
Što je najbitnije: zdravije, a ukusnije od ovoga ne može, probajte i uverićete se.
Ja ih pravim u malim količinama, kao i sve inače, a vi ćete morati da duplirate ili triplirate smešu ako želite i druge da poslužite, najbolje stvari pravim samo za sebe, toliko sam sebična (tipičan Bik :))

Sastojci za 10 kuglica:
  • 30 g orašastih plodova (badema, lešnika, oraha ili mešavina istih)
  • 7 svežih urmi (ili suvih, ili smokava)
  • 1 srednja šargarepa
  • 3 kašike rendanog kokosa
  • 1 kašika meda
  • 1/2 kašičice cimeta
  • prstohvat muskatnog oraščeta
  • 1/4 kašičice mlevenog suvog djumbira
  • 1 kašičica kokosove masti
  • kokos za prekrivanje kuglica
E sad, ja za ovu priliku kupim sveži kokosov orah da bih od njega dobila i brašno i mleko, a bogami i mast (to je ono što se izdvoji na vrhu kada napraviti mleko od kokosa i tvrdo je na sobnoj temperaturi), ali možete koristiti i kupljeno brašno, samo mu je tekstura malo drugačija (sitnije je i suvlje). Proces dobijanja kokosovog mleka možete pogledati ovde
 Urmama izvadite koštice i prelijte ih vrelom vodom da ogreznu radi lakšeg blendiranja, neka ostanu u vodi 10 -15 minuta. Orašasto voće izblendirajte dok se sasvim ne usitni, dodajte sve ostale sastojke osim šargarepe i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Za ovo je najbolje koristiti električnu seckalicu za hranu, ali ja je nemam, pa koristim štapni mikser, ide malo teže, ali je moguće. Na kraju dodajte šargarepu i još jednom kratko izmiksajte. 
Pravite kuglice i valjajte u rendani kokos. Čuvati u frižideru ili na hladnom.

недеља, 04. децембар 2016.

SALČIĆI SA BELIM VINOM

Ove zime u modi je mangulica :). Svi je nabavljaju pa moram i ja. Prateća pojava uz to zdravo meso (ukoliko naručite celu svinju) je još zdravije salo, mada to navodno isto salo možete sada kupiti i na pijaci po prilično dobrim cenama. U pravu ste, ima ironije u ovim redovima, ali ne zamerite, to je samo posledica ovog suludo brzog i konfuznog bombardovanja oprečnim informacijama iz novina, sa televizije, interneta... Ko zna, možda jednog dana saznamo pravu istinu.
Sastojci:
  • 800 g brašna
  • 2 jaja
  • 2 dl belog vina
  • 500 g sala
  • prstohvat soli
  • džem od jagoda
Od sala odvojiti 30 g za testo. Preostalo salo zamesiti sa 200 g brašna i ostaviti sa strane, treba da bude sobne temperature da bi se lako razmazivalo. Od ostatka brašna, jaja, belog vina, 30 g sala, i malo soli zamesiti testo da bude elastično, razvući na debljinu od pola cm i premazati 1/4 sala sa brašnom. Preklopiti s leve na desnu stranu do pola i sa desne strane na levo do pola, zatim odozdo na gore i odzogo na dole do pola kao kada savijate za lisnato testo. Ostaviti u frižideru da odmara pola sata, pa ponoviti postupak još tri puta. Znam da je zamoran ovaj proces, ali vi ga možete ubrzati tako što ćete salo premazivati po trećinu, ali ne manje od toga, inače se neće listati kada bude pečeno.
Na kraju tog dugotrajnog mučenja razvući testo i seći na pravougaonike otprilike 8x9 cm, na sredinu svakog staviti kašičicu džema i preklopiti. Ivice premazati sa malo mleka da bi se bolje zalepile i džem ne bi curio, premazati i tako preklopljene po površini mlekom zbog dobijanje bojice :).
Peći na 220 stepeni oko 20 minuta ili dok ne dobiju finu zlatasto braon boju. Obilato posuti prah šećerom. Ne preterivati u konzumaciji!