ANĐEOSKI KOLAČ
Imate li belanaca? Od njih se pravi hrana za anđele 😊😊😊. Ako vam je dosta belog komisbrota, probajte ovakav kolač, oblak u ustima, a najbitnija stvar je to što je deci omiljen, čak i najprobirljivijima (verujte, znam dosta o tome).
Jedina mana: potrebno je mnogo belanaca, a nije izdašno. Prava anti-reklama 😉.
Sastojci:
12 većih belanaca
350 g šećera
130 g brašna za kolače
1 1/2 kašičice vinskog kamena (može prašak za pecivo kao zamena, u tom slučaju 1 kašičica)
1 1/2 kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
Postupak:
Šečer usitnite u secku ili blenderu, dok ne dobijete nešto između kristal i prah šećera. Odvojite jednu šolju, a ostatak pomešajte sa brašnom i solju, pa u secku još par sekundi izmiksajte.
Belanca ugrejana na sobnoj temperaturi pomešajte sa vinskim kamenom i mutite na nižoj brzini jedan minut. Dodajte po malo šećera iz šolje i povećajte na srednju brzinu, ukupno mutite još 5-6 minuta dok ne počnu da se stvaraju meki vrhovi. Vodite računa da ne umutite previše, ne treba da budu čvrsti, već meki vrhovi. Brašno sa šećerom dodajte prosejano u belanca iz tri puta, mešajući špatulom odozdo na gore, dok se smesa lepo ne sjedini.
Uspite u kalup premera 24 cm, najbolje pokretnih ivica, obložen po dnu pek-papirom, nemojte podmazivati kalup, ako je teflonski, možete i izostaviti papir za pečenje.
Karakterisika ovog kolača je upravo to što nema nimalo masnoća.
Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 45 minuta.
Ostavite ga da se dobro ohladi na rešetki, i secite reckastim nožem za hleb da se ne bi slepio.
Po želji pospite šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар