Kolači kroz istoriju

субота, 24. август 2019.

Parfe sa čokoladom

ČOKOLADNI PARFE


Brza letnja poslastica. Brže od ovoga ne može, jedino ćete morati sačekati da se smesa stegne u zamrzivaču, a potrebno je otprilike 2 sata za to.
Nekada sam parfe naručivala u restoranima, ali ga odavno ne nalazim ni na jednom meniju, razlog nepoznat.
Problem danas može predstavljati nalaženje slatke pavlake, zbog poznate nesreće sa Imlek fabrikom, koja je pre godinu dana izgorela; otada se slatka pavlaka traži svećom, a jedino na šta nailazim su bezukusne biljne varijante, koje se ne bih usudila koristiti ni u vreme posta. Veliko pakovanje našla sam u Metroovoj radnji, njihova marka u tetrapaku od 1 kg, a za šta inače upotrebiti ovoliku količinu ako ne za parfe 😉? Evo recepta:

500 ml slatke pavlake
70 g crne čokolade od 70-80% kakaa
100 g prosejanog šećera u prahu

Postupak:
Ulupati slatku pavlaku, ali ne previše, čim počne da se zgušnjava mutiti još par sekundi i prestati.
Čokoladu otopiti na pari, pa joj dodati dve kašike vode i dobro promešati. Kada se prohladi čokoladu dodati lagano pavlaci i prosejati šećer, pažljivo izmešati špatulom da se sve dobro sjedini. Usuti u kalupe za parfe, ili u silikonske modle za mafine i staviti u zamrzivač. Kada se dobro stegne, izvaditi 10-ak minuta pre služenja, stavitikalup na kratko u hladnu vodu i izvrnuti na tacnu.
Posuti rendanom čokoladom ili ukrasiti voćem.




Нема коментара:

Постави коментар