Kolači kroz istoriju

понедељак, 30. јануар 2017.

Vanila kiflice


Još jedan bečki slatkiš iz moje omiljene knjižice. Odličan kao slavski kolačić, savršen kao čajni desert, a najbolje ide uz Minino planer
Sastojci:
  • 300 g brašna
  • 125 g šećera
  • 3 žumanca
  • 125 g samlevenih očišćenih badema
  • 250 g putera
  • ekstrakt vanile
  • 2 kesice burbon vanile za posipanje
Cele bademe blanširati u kipućoj vodi 2-3 minuta, procediti , osatviti da se prohladi, pa skinuti opnu. Osušiti na sobnoj temperaturi ili u mlakoj rerni, zatim samleti u fini prah.
Sve sastojke brzo umesiti u glatko, mrvičasto testo. Ostaviti da odmara sat vremena u frižideru.
Testo oblikovati u tanak štap, odseći male komade iste veličine koje ćete potom oblikovati u kiflice. Redjati u pleh postavljen papirom za pečenje. Peći 12-14 minuta na 180 stepeni. Još tople pažljivo provući kroz vanilin šećer.
Od ove količine treba da dobijete oko 60 komada, meni obično ispadne manje, ali to zavisi od veličine kiflica. Ovoga puta je izašla tačna mera, te bi trebalo da su otprilike veličine kao na slici.



Нема коментара:

Постави коментар