Kolači kroz istoriju

понедељак, 20. фебруар 2017.

Posne kuglice sa kikirikijem


Ili veganske, ako želite. U svakom slučaju, od kada sam ih probala, nisam prestala da ih pravim, a ima tome već dva meseca. I to ja, koja uopšte nisam ljubitelj kikirikija u slatkišima. Mislim da je do teksture, ona je ovde glatka, svilenkasta, preukusna, uglavnom ih i ne umačem u čokoladu, kikiriki, urme i med su savršeno dovoljni. I to je čitav recept. Mere su sledeće:
  • 1 1/2 šolja pečenog neslanog kikirikija
  • 1/2 šolje putera od kikirikija
  • 5 urmi natopljenih vrelom vodom 10-ak minuta
  • 1 kašika meda ili nekog drugog zaslađivača
  • prstohvat soli
  • 100 g čokolade (crne ili poluslatke)
  1. Umesto putera od kikirikija možete koristiti samo običan, nema mnogo razlike, malo je glatkije sa njim. Ubacite kikkiriki u multipraktik ili u snažnijeg secka i blendirajte oko minut i po sa prekidima, da bi skinuli sa zidova masu koja se zalepila.
  2.  Ubacite oceđene urme, med i so i miksajte dok se ne sjedini, kikiriki će biti zrnaste strukture.
  3. Dodajte nakon toga pola količine putera, pa miksajte još malo, apotom i ostatak, kada masa počne da se skuplja u kuglu, znaćete da je gotovo. 
  4. Ostavite smesu 15 minuta u frižideru.
  5. Rukama oblikujte kuglice veličine oraha, stavljajte ih na pleh obložen pek-papirom, trebalo bi da dobijete oko 20-25 kuglica. 
  6. Ostavite ih zamrzivaču 20 minuta, ovo je neophodno, da biste mogli da ih uvaljate u vruću čokoladu, a da vam se ne otope.
  7. Istopite čokoladu na pari, pa rukom uvaljajte kuglice da se potpuno oblože, odlažite na papir. Ovo je prljav proces, možete se pomoći čačkalicama, ali ovako je jednostavnije.
Stavite ih na hladno da se čokolada stegne, i uživajte u zdravom i ukusnom dezertu. Idealno za posne slave. A sjajna stvar je što u rižideru mogu trajati i dve nedelje, te ih možete spremati unapred. 😉
Recept je preuzet sa sajta http://www.fablunch.com/

Нема коментара:

Постави коментар