Kolači kroz istoriju

среда, 30. октобар 2019.

PRINCES KROFNE




Za mene je ovo uvek bio najzahtevniji recept, ne mogu ni da prebrojim koliko sam puta upropastila gomilu jaja pokušavajući da dobijem željeni rezultat. Kad god bih upitala za savet koleginice, komšinice itd. dobijala bih isti odgovor: "Ništa lakše od princes krofni! Samo ne smeš rernu da otvaraš dok se peku." Sa promenom šporeta uspevala sam da dobijem dobro testo, ali fil! Ako ne želite kuvati puding, koji uvek svojim ukusom obeleži punjenje, koji meni u ovoj poslastici ne odgovara, onda će vam trebati nešto više živaca i umeća. Ali sve ovo je bilo nekad, sada mi uvek uspevaju, zahvaljujući starinskom vojvođanskom receptu na koji sam slučajno naišla, a koji podrazumeva želatin kao sredstvo zgušnjavanja. I verujte, ako imate vremena da sačekate da se fil lepo ohladi i stegne, a što je više sati, onda je ovo pravi način za vas, bulletproof.

Sastojci:

Za testo:
150 g mleka
150 g brašna
50 g putera
3-4 jaja

U šerpu srednje veličine stavite mleko, puter, i malo soli dok se ne zagreju do ključanja, a puter lepo otopi. Dodajte brašno i energično mešajte da se masa sjedini i skupi u jednu bezobličnu masu pomalo nalik kugli. Kad se to dogodi, izmaknite sa šporeta i sačekajte da se koji trenutak odmori. Počnite sa dodavanjem jaja, jedno po jedno. Ja ovde koristim mikser sa nastavcima za testo, ali ipak na kraju promešam i varjačom da bi smesa postala kompaktnija. Vodite računa, ako su jaja velika, možda će vam trebati samo 3, znaćete kada masa postane svilenkasta, i meka, ali da može da se drži na mestu kada je odovojite kašičicom i stavite na tacnu, ne sme da se razlije.
Kašičicom ili špricom istiskujte količine veličine manjeg oraha na papir za pečenje ili na podmazan pleh u razmaku od 5 cm, pecite oko 20 minuta na 200 stepeni, bez otvaranja rerne! Treba da dobiju svetlo braon boju, i da porastu bar duplo. Izvadite ih iz pleha i ostavite ih da se potpuno ohlade.

Glazura:
100 g kristal šećera

Otopite šećer u manjem tiganju na srednjoj vatri da se napravi karamel. Vrh svake krofnice umočite u karamel i ostavite da se ohladi, pa ih presecite na pola. Ova glazura je umesto posipanja prah šećerom, a utiče na podizanje ukusa na viši nivo 😉.

Fil:
1 l mleka
5 žumanaca
3 kesice želatina
100 g putera (opciono)
150 g šećera
ekstrakt vanile

Pripremite želatin po uputstvu sa kesice, obično to podrazumeva mešanje sa hladnom vodom i ostavljanje da nabubri, pa zatim zagrevanje do otapanja.
Žumanca dobro umutite, mleko stavite sa šećerom i vanilom da provri, pa ulivajte po malo mleka u žumanca da se lagano zagreju, mešajući sve vreme. Kad ste usuli u njih oko 200-300 g vrelog mleka, sada tu smesu ulijte u preostalo mleko mešajući energično i kuvajući na vatri neko vreme dok masa ne postane malo gušća, nije potrebno duže kuvati od 2-3 minuta.
Skinite sa vatre i dodajte rastopljeni želatin, puter, mešajte da se sve lepo sjedini i otopi, pa zatim prkrijte folijom površinu da se ne uhvati korica. Ostavite fil da se dugo hladi i steže. nakon više sati, proverite da li se zgusnulo, ali nemojte čekati ni previše da ne vi postao previše čvrst, nećete moći puniti krofnice lako.
Špricom filujte svaku krofnicu, poklopite karamelizovanim vrhom i voila! Uživajte.



Нема коментара:

Постави коментар