Kolači kroz istoriju

понедељак, 8. новембар 2021.

Rustična pita sa jabukama

 

Jesenja pita za hladne kišne dane da vas ugreje i razgali. Veoma ukusna.
Sastojci:
 
Fil:
3 greni smit jabuke, prepolovljene i očišćene od semenki
3 kašike šećera
1 kašičica cimeta
 
Testo:
225 g brašna
150 g putera
3- 4 kašike hladne vode
3 kašike šećera
malo soli

Najpre pripremite jabuke za fil, operite ih dobro, prepolovite i izvadite koštice i peteljke. Oštrim tanjim nožem isecite polovine jabuka na tanke kriške, što tanje, to bolje. Pospite isečene jabuke cimetom i šećerom, dobro promešajte i ostavite da odstoje dok pripremate testo.
 
 

Testo:
Brašno pomešajte sa solju i šećerom, dodajte hladan puter isečen na kockice i prstima utrljavajte puter u brašno dok ne dobijete mrvičaste grudvice, dodajte vodu i sada brzo mesite testo da se sjedini u jednu kompaktnu kuglu, ali nemojte previše mesiti da testo ne bi postalo žilavo, treba da bude malo lepljivo i masno. Ostavite kuglu u frižideru oko 20-30 minuta.
 

Na peki papiru posutim brašnom razvaljajte testo u krug da bude tanje, oko 3 mm, prečnika oko 33 cm. 
Jabuke rukama stisnite da se ocede i ređajte ih na sredinu testa ili samo nabacajte ostavljajući 7-8 cm od ivica testa. Ivice zatim preklapajte preko fila praveći preklope testom i prstima, ušuškajte ivice da sve bude stegnuto. Premažite testo mlekom ili umućenim jajetom.
 
Pecite na 200 stepeni oko 45 minuta ili dok ne poprimi zlatno-braon boju.
Sok koji ste ocedili iz jabuka stavite u malenu šerpu i kuvajte 3-4 minuta na srednjoj vatri dok se ne zgusne i počne da pretvara u karamel, pa sipajte u tankom mlazu preko kolača 15 minuta pred kraj pečenja.
Služite toplo ili na sobnoj temperaturi po želji uz kuglu sladoleda od vanile.



Нема коментара:

Постави коментар