Kolači kroz istoriju

недеља, 8. септембар 2019.

KREM SA KRUŠKAMA

KREM OD JAJA SA KRUŠKAMA

Za ljubitelje slatkih kremova, ovo je prava fantazija, vraća energiju poput onih bonžita, ali je daleko ukusnije i zdravije. Savršen kraj jednog dobrog ručka, a jednostavno se priprema.

Potrebno je:

2 dl mleka
5 dl slatke pavlake
10 žumanaca
200 g šećera
2 kruške
1 limun
vanila

Priprema:
1. Stavite 1 dl vode u šerpicu, dodajte 2 kašike soka od limuna, 100 g šećera i vanilu, kao i kruške oljuštene i isečene na kockice. Kuvajte poklopljeno oko 10-ak minuta( ako su kruške veoma mekane, onda pazite da se ne raspadnu). Ocedite kruške, a sos sačuvajte. Kruške rasporedite u osam malih vatrostalnih činijica.
2. Žumanca mutite sa preostalim šećerom, dodajte im sos od krušaka i mleko sa pavlakom, koje ste prethodno zagrejali sa korom od limuna (koru potom odstranite). Sipajte krem preko krušaka i pecite u ben-mariju na 120 stepeni oko sat vremena.
3. Ben mari je metod pečenja u plehu napunjenom vodom u koju su činijice ili pleh uronjeni do 2/3 svoje visine.
4. Oprezno odstranite vodu iz pleha, recimo kutlačom, pa izvadite modle i ostavite ih da se dobro ohlade. Zatim ih smestite u frižider na više sati da se stegnu. Ja više volim kada je krem tečniji, ako i vi preferirate tako, onda skratite vreme pečenja za 15 minuta.



Нема коментара:

Постави коментар