Kolači kroz istoriju

уторак, 24. септембар 2019.

LENJA PITA SA JABUKAMA


Za nijansu drugačija pita od ostalih na netu, recept sam pronašla u jednom starom kuvaru, u kom, nažalost, nedostaje stranica sa godinom izdanja, ali po požutelom, tankom papiru i arhaičnom rečniku, pretpostavljam da je prilično star. Na početku predgovora stoji Ibzenov citat " Najbolje knjige koje postoje, to su kuvari. Većinu ostalih nije ni trebalo pisati. Šteta samo što su pisci kuvara obično nepoznati". No, danas su pisci kuvara neke od najpoznatijih ličnosti u svetu, Ibzen bi bio iznenadjen. 

Sastojci:

200 g maslaca
200 g prah-šećera
3 žumanceta
300 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
1,5 kg kiselih jabuka
cimet
2-3 kašika šećera

Priprema:
Umutiti omekšali maslac sa žumancima i šećerom, dodati brašno, sodu bikarbonu i zamesiti prhko testo i podeliti na dva dela. Jabuke oljuštiti i izrendati, dodati kristal šećer, cimet promešati, ostaviti malo da odstoje, pa ocediti od viška soka. U manji četvrtasti pleh razvući jednu polovinu testa, ja sam ovde razvlačila direktno u plehu, jer je testo bilo dosta mrvičasto. Poređati rendane jabuke, pa preko njih staviti drugu polovinu razvučenog testa. Testo namotajte na oklagiju kad ga razvučete, da biste ga lakše odigli od podloge, a nije strašno ni ako se pokida na nekim mestima, samo prstima dobro ušuškajte odozgo. 
Ubaciti u zagrejanu rernu i peći oko 45 minuta na 200 stepeni, ili dok dobro ne porumeni. Isecite i vadite kada se ohladi, jer se tada neće toliko mrviti.




Нема коментара:

Постави коментар