Kolači kroz istoriju

петак, 25. фебруар 2022.

ČOKOLADNI ČIZKEJK SA OREOM

Omiljena dečija poslastica,  možete koristiti i neki drugi čokoladni keks za podlogu, nije nužno da to bude oreo, lepo je samo da ceo kolač bude od čokolade. Mada je plazma u čizkejku nešto posebno, obogaćuje ga na poseban način i njen ukus se savršeno slaže sa krem sirom, ali ćemo ovog puta ispoštovati harmoniju crne i braon.

Sastojci:
300 g oreo keksa
100 g otopljenog maslaca
750 g punomasnog krem sira
80 g šećera
4 jajeta
200 ml mleka
200 g čokolade za kuvanje
75 g crne čokolade sa najmanje 70% kakaa
Malo vanile

Keks istiniti u secku, umešati otopljen i prohlađen puter, pa smesu rasporediti u okrugli kalup veličine 24 cm u prečniku. Kašikom ravnati i pritiskati smesu dok ne postane kompaktna, ispod postavite peki papir da bi kolač mogli lakše izvući iz kalupa, pa koru zapecite 10-ak minuta u rerni na 180°C. 
U međuvremenu pripremite fil. Otopite svu čokoladu na pari,  mutite jaja sa šećerom u većoj posudi, pa umešajte i krem sir dok se sve grudvice ne razbiju, dodajte čokoladu, vanilu i na kraju pažljivo uspite mleko. 
Izlijte fil na izvađenu i prohlađen koru, vratite u rernu i pecite još 45 min na 190°C. Ostavite da se potpuno ohladi, pa stavite u frižider, najukusniji je dobro rashlađen. Ukrasite šlagom ili rendanom čokoladom. 


Нема коментара:

Постави коментар