Kolači kroz istoriju

четвртак, 17. фебруар 2022.

SLANA PITA SA SPANAĆEM (KIŠ LOREN)

Pravi  naziv za ovu pitu pita bio bi kaserola što na francuskom znači lonac, mada je zovu i Quiche što je pak drugi naziv za slani tart, sve u svemu jelo koje se lako pravi i idealno je za goste ili izlete, jer je podjenako ukusno i hladno. Spanać je ovde opcija koju originalni recept ne sadrži i možete ga varirati, brokoli, karfiol, kelj, izbor je vaš.

Sastojci:

Testo:

  • 175 g brašna
  • 100 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 2-3 kašike vode
  • malo soli

Od brašna napravite vulkan tj. udubljenje u koje ćete dodati jaje, so, a sastrane iseckajte maslac na komadiće ili ga izrendajte. Mesite testo brzo i energično utrljavajte maslac u brašno, gledajte da ne mesite previše da ne postane preelastično, u tom slučaju neće biti sipkavo. Ostavite u frižideru uvijeno u foliju dok pravite nadev.

Nadev:

  • 2 glavice crnog luka isečenog na kockice
  • 100 g slanine isečene na kockice
  • 100 g šunke isečene na kockice
  • 3 jajeta
  • 150 g spanaća iseckanog
  •  1 čaša pavlake
  • 200 ml mleka
  • 150 g rendanog kačkavalja
  • malo muskatnog oraščića- rendanog
  • 1 kašika ulja
  • so i biber po ukusu 

Zagrejati ulje u tiganju i pržiti slaninu par minuta, dodati crni luk i zajedno pržiti 2-3 minuta, na kraju  dodati i spanać, posoliti po ukusu i dinstati dok spanać ne omekša 5-6 minuta. 

Umutiti jaja, pavlaku, sir i mleko, začiniti solju i biberom, umešati u smesu spanać i luk, šunku i orašče.

Testo razvući na pobrašnjenoj površini oklagijom u krug, obložiti okrugli kalup (23-24 cm prečnik) testom, izbockati testo viljuškom, pa usuti nadev. Peći na 180 stepeni oko 35 minuta.


 


 


Нема коментара:

Постави коментар