Kolači kroz istoriju

петак, 10. јануар 2014.

AMERIČKA PITA SA ŠLJIVAMA





Svoju prvu američku pitu probala sam u Nemačkoj davne 2001. godine i odreagovala onako kako danas reaguju svi moji rodjaci, prijatelji, poznanici kada je kod mene prvi put okuse: zašto ovo nisam ranije probao/la?! Tako jednostavno, a dobro, ili što bi jednom prilikom jedan rekao: čista perverzija!
Kao što u kasno leto ili možda ranu jesen kod nas haustori, male ulice i travnjaci iza zgrada mirišu na pečene paprike, tako su kod njih u selima mirisale raskrsnice i trotoari (Nemačka sela izgledaju kao naše varošice ili gradovi) na pečene šljive na testu.
Danas, toliko godina kasnije, spremam je kad god imam goste ili kad hoću svoju dragu sestričinu da namamim kod sebe u Kragujevac, a koja bi htela da me prevari, da joj šaljem gotove pite autobusom za Beograd.

Testo:
  •  200 gr brašna
  • 120 gr margarina ili pola masti- pola margarin
  • 30 gr šećera
  • 5-6 kašika hladne vode
Ja ne koristim maslac u testu, jer on promeni strukturu i ukus kore i nije mi najsrećnije rešenje za ovu vrstu testa; eventualno ga možete pomešati u razmeri 1:1 sa margainom, ali smatram da je bolje ne stavljati ga uopšte.
Sipajte brašno u činiju za mešenje i dodajte 2 kašike šećera (to odgovara količini od 30 grama), dodajte hladan margarin izrendan na krupno rende i počnite da mesite kao da hoćete da napravite mrvice od testa. Tek kada margarin većim delom bude stopljen sa brašnom, dodajte vodu ( ovo olakšava mešenje testa) i umesite u kompaktnu smesu, koja će biti pomalo lepljiva. Nemojte mesiti previše, tek toliko da se sve poveže, a da se ne zalepi za prste. Uvijte u foliju i ostavite 30 minuta do sat vremena.
Razvucite testo oklagijom na pobrašnjenu površinu debljine 5 mm i stavite u okrugao kalup premera 25-6 cm, izbockajte viljuškom, pa redjajte polovine šljiva u krug preklapajući im ivice.
Preko pospite mrvicama 
Mrvice:
  • 100 gr brašna
  • 75 gr margarina
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • cimet
Prstima povežite sastojke dok ne dobijete mrvičastu, rastresitu smesu, pa je stavite preko šljiva.
Peći na 200 stepeni oko 50 minuta. 
Po želji u testo možete dodati mrvljene orahe ili lešnike, morsko orašče. Servirajte uz čaj, slatku pavlaku ili sladoled od vanile.




Нема коментара:

Постави коментар