Svoju prvu američku pitu probala sam u Nemačkoj davne 2001. godine i odreagovala onako kako danas reaguju svi moji rodjaci, prijatelji, poznanici kada je kod mene prvi put okuse: zašto ovo nisam ranije probao/la?! Tako jednostavno, a dobro!
Kao što u kasno leto ili možda ranu jesen kod nas haustori, male ulice i travnjaci iza zgrada mirišu na pečene paprike, tako su kod njih u selima mirisale raskrsnice i trotoari (Nemačka sela izgledaju kao naše varošice ili gradovi) na pečene šljive na testu.
Danas, toliko godina kasnije, spremam je kad god imam goste ili kad hoću svoju dragu sestričinu da namamim kod sebe u Kragujevac, a koja bi htela da me prevari, da joj šaljem gotove pite autobusom za Beograd.
Testo:
Razvucite testo oklagijom na pobrašnjenu površinu debljine 5 mm i stavite u okrugao kalup premera 25-6 cm, izbockajte viljuškom, pa redjajte polovine šljiva u krug preklapajući im ivice.
Danas, toliko godina kasnije, spremam je kad god imam goste ili kad hoću svoju dragu sestričinu da namamim kod sebe u Kragujevac, a koja bi htela da me prevari, da joj šaljem gotove pite autobusom za Beograd.
Testo:
- 200 gr brašna
- 120 gr maslaca ili pola masti- pola margarin
- 30 gr šećera
- 5-6 kašika hladne vode
Razvucite testo oklagijom na pobrašnjenu površinu debljine 5 mm i stavite u okrugao kalup premera 25-6 cm, izbockajte viljuškom, pa redjajte polovine šljiva u krug preklapajući im ivice.
Preko pospite mrvicama
Mrvice:
- 100 gr brašna
- 75 gr maslaca
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- cimet
Prstima povežite sastojke dok ne dobijete mrvičastu, rastresitu smesu, pa je stavite preko šljiva.
Peći na 200 stepeni oko 50 minuta.
Po želji u testo možete dodati mrvljene orahe ili lešnike, morsko orašče. Servirajte uz čaj, kafu, slatku pavlaku ili sladoled od vanile.
Нема коментара:
Постави коментар