Kore:
- 150 l mleka
- 3 kašike karamela (napravite sami izgorevši šećer sa 2 kašike vode do srednje tamne boje)
- 200 g putera
- 320 g brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
- 1 1/2 kašičica sode bikarbone
- 300 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica djumbira u prahu
- malo mlevenog karanfilića
- 1/2 kašičice muskatnog oraščeta
- 200 ml mlaćenice (buttermilk), kako napraviti mlaćenicu videti ovde
- 3 jajeta
- 3 kašike tamnog ruma (može i ekstrakt)
- 1 kašičica vanile
Omekšali puter umutiti sa šećerom da postane vazdušast, dodati jedno po jedno jaje. Sipati ohladjeno mleko sa karamelom i mlaćenicu.
Pomešati sve suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu i začine, pa dodati u tečnu smesu. Mutiti da se sve sjedini. Od ove količine ispecite tri kore premera 20 cm na 180 stepeni celzijusa. peći nekih 20-25 minuta. Sve kore ohladiti pre filovanja.
Fil:
- 400 g krem-sira
- 250 ml slatke pavlake
- 200 g prah-šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica vanile
Svaku koru filovati trećinom fila. Sa strane naneti tanak sloj fila pa uskom, a dugačkom špatulom skidati višak sloja dok vrtite tortu u krug. Dekorisati po želji.
Tako lepo opisujete recepte i imam utisak da i slatkiš klize niz grlo. Hvala.
ОдговориИзбришиHvala od srca :)
ОдговориИзбриши