Sastojci:
- 200 g brašna od heljde
- 5 jaja
- 200 g putera
- 200 g seckanih badema
- 200 g šećera
- teglica džema od borovnica (ja sam koristila džem od crnih ribizli) 350 g otprilike
Posebno umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, pa od te količine dodadjte tri kašike u testo mešajući odozdo na gore laganim pokretima. Dodajte preostala belanca i ponovo oprezno promečajte. Smesa sada treba da postane mekša, ali ne preterujte sa mešanjem tek 7-8 pokreta, da se sjedini, ali ovoga puta ne u potpunosti.
Uspite testo u okrugli pleh vleičine 26 cm i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.
Ohladjenu tortu presecite tankim dugačkim nožem na pola i premažite donju koru džemom. Pospite je šećerom u prahu i uživajte. Opori ukus heljde daje pravi kontrast slatkoći džema, zavolećete ovu kombinaciju, verujte. Ja već duže vreme palačinke za decu pravim sa heljdinim brašnom ili pak mešavinom heljde i belog brašna u korist heljde, i deca ih obožavaju. Probajte.
Нема коментара:
Постави коментар