Prvi put kada sam probala da je napravim je dugo bio i jedini put. Sve do sada. Razlog? Bila je jednostavno pre-preslatka i to toliko da je ostavilo dugotrajan utisak. A ni ja nisam bila toliko vična u pravljenju pita, pa nisam ni recept umela da procenim. Nakon više godina iskustva, opet se latih iste kulinarske knjižice, ali ovoga puta sa dosta izmena i po sopstvenom osećaju. Za početak sam količinu šećera prepolovila, dodala neke sastojke u koru i malčice izmenila postupak, tek da bude jednostavnije (nije da je nešto komplikovana, ali ja ne umem da pratim uputstva koja ne idu hronološki).
Testo:
- 200 gr brašna
- 150 gr margarina ili pola putera, pola margarina
- 100 gr oraha ili lešnika, mleveno
- 2 kašike šećera
- 3 kašike kakaa
- malo soli
- 4-6 kašika vode
Zamesite sve sastojke i oblikujte loptu, uvijte u streč foliju i ostavite pola sata u frižideru. Za razvijanje testa je ipak potrebno da odstoji na hladnom, inače se neće dati razvaljati. Razvijte oklagijom na pobrašnjenoj površini, stavite u tepsiju tj. kalup i izbockajte viljuškom. Pecite 10 min. na 200 stepeni pod pek papirom pritisnutim tegićima ili zrnima pasulja. Zatim skinite papir, i pecite još 10 minuta. Izvadite i prohladite.
Fil:
- 150 gr putera
- 4 jaja
- 150 gr šećera
- pola čaše slatke pavlake ili mleka
- 4 kašike kakaa
Ulupati pakovanje slatke pavlake ili dva, ako volite dosta šlaga, i nabacati preko pite.
Servirati uz čaj.
Нема коментара:
Постави коментар