Kolači kroz istoriju

среда, 21. јануар 2015.

PITA SA BRESKVAMA

Zapravo su korišćene nektarine kad je ovo uslikano, ali šta god..., a nastala je tako što moja rodjaka, koja nije ljubitelj voća, je imala jaku želju da proba neku od američkih jednostavnih pita. Elem, pokušaji sa šljivama, kupinama itd. zavrsili su kao promašaji uz pojedenu koricu i odvojeno voće na kraj tanjira. I konačno pred moj odlazak pronašli smo kombinaciju kojom je bila zadovoljna: nektarine tj. breskve. :)
  • za testo

  •  400 gr brašna
  •  250 gr maslaca ili masti (najbolje pola masti tj. maslaca - pola margarina)
  •  5 kašika šećera
  •  12 kašika hladne vode
  •  malo soli
 Brašno sipati u činiju i napraviti udubljenje, dodati narendan margarin u sredinu, šećer i prstohvat soli. Mesiti dok ne počnu da se stvaraju grudve, a onda dodati kašike vode, malo po malo, dok ne umesite testo koje će i dalje biti pomalo lepljivo. Staviti u frižider na sat vremena.
  • za fil

  •  8-9 nektarinaili manjih breskvi
  •  60 gr šećera
  •  1 kašičica cimeta
  •  malo muskatnog oraščeta
  •  1 kaščica ekstrakta vanile
  •  1 žumance
  •  1 kašika brašna

  1. Oljuštiti nektarine i iseckati na sitne kocke, pa ih pomešati sa šećerom, cimetom, oraščetom i ekstraktom vanile i staviti da se dinstaju desetak minuta, na kraju dodati kašiku brašna.
  2. Razvući 1/2 testa na pobrašnjenu površinu, staviti u tepsiju i izbosti viljuškom, dodati voće pa preklopiti drugom polovinom testa. Ivice ušuškati, a od odsečenih ivica testa napraviti detalje za dekoraciju. Premazati površinu žumancetom umućenim sa malo vode.
  3. Peći sat vremena na 200 stepeni.



Нема коментара:

Постави коментар