Kolači kroz istoriju

четвртак, 16. јул 2015.

SLATKI ZAGRLJAJI

PALMIERS
Dostojni jednog kralja, ni manje ni više nego Luja XIV. Recept je kreirala jedna od njegovih brojnih ljubavnica markiza de Montespan u trenutku kad je gubila svoj primat kod kralja, bez obzira što je sa njim izrodila sedmoro dece, iako je bila već udata. Tako je za jedan od poslednjih susreta naručila da se napravi poseban slatkiš za kralja, ne bi li probudila njegovu strast, ali uzalud. Kralju se jesu dopali kolači i tražio je kasnije da ih prave, ali za markizu je to bio kraj. Uvredjena markiza je rešila da najnoviju kraljevu milosnicu otruje uz pomoć vračare, što je i uradila, ali su počinioci bili otkriveni i markiza je proterana sa dvora, a poznata vračara spaljena javno. Recept je ostao zahvaljujući slučaju, a ovu priču sam otkrila u neko starom Bazarovom dodatku. 

Sastojci:
250 g brašna
250 g neslanog sira, može i rikota
125 g putera
kašika vinjaka
prstohvat soli
malo putera za premazivanje
100 g kristal šećera
1 belance
60 g prah šećera
  1. Zamesiti elastično testo od brašna, putera, krem sira, kašike konjaka i malo soli, zatim ga razvućiu koru oklagijom i presaviti nekoliko puta uzduž i popreko. Testo uviti u foliju i ostaviti da prenoći u frižideru.
    Sutradan razviti testo na brašnom posutu površinu  u obliku kvadrata debljine 3 milimetra, premazati rastopljenim puterom i posuti sa 100 gr šećera. Levu i desnu ivicu kore uvijati na unutra. Kada se rolne spoje, staviti jednu preko druge oštrim nožem seći komade širine 2 cm i redjati u pleh.

    Umutiti belance sa prah šećerom i time premazati kolačiće. Peći na 220 stepeni dok ne porumene.Нема коментара:

Постави коментар