Kolači kroz istoriju

недеља, 18. децембар 2016.

Medenjaci

Bez mnogo priče latimo se pripreme ovih starih, vojvodjanskih medenjaka za koje treba odvojiti 2 dana. Trud se isplati, sudeći po reakciji moje i druge dece.

Sastojci:
6 jaja
500 g meda
500 g brašna (plus 500 g za sutradan)
200 g šećera
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice cimeta u prahu
2 kašičice mlevenog djumbira
1/4 kašičice mlevenog karanfilića
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščeta

Od svih sastojaka umesiti testo i ostaviti da prenoći. Sutradan dodati 500 g brašna i zamesiti mekano testo. Meni je trebalo nešto više brašna od predvidjene količine, možda zbog veličine jaja, nekih dodatnih 150 g. Moraćete sami da odredite, testo treba da bude meko i lepljivo, ali da može sa njim da se radi. Najbolje ćete uspeti da valjate medenjake, ako sipate vode u jednu činiju i ruke pokvasite pre uzimanja testa. Veličinu medenjaka odredite sami, ja ih volim veće zbog brzine valjanja (imajte na umu da tokom pečenja narastu u širinu i visinu).
Pecite 15 minuta na 170-180 stepeni. Ohladite ih potpuno za ukrašavanje glazurom.

Glazura:
200 g šećera u prahu
1 belance
2 kašičice soka od limuna
Belance umutiti kratko viljuškom 30 sekundi, dodaavati kašiku po kašiku šećera u prahu, izmedju svake kašike mutiti viljuškom dok se šećer potpuno ne umeša u belance. Ukupno vreme mućenja 10 minuta. Možete mutiti i mikserom takodje 10-ak minuta najmanjom brzinom. Na kraju umešati sok od limuna.
Ova gustina odgovara crtanju ivica ili oblika, a ako želite da ispunjavate oblike glazurom, dodajte koju kašičicu vode. Zvezdice crtajte običnim apotekarskim špricom ili pak odgovarajući kuvarskim.

Ovakvi medenjaci su jako pogodni i za poklon, nadjite providnu plastičnu kutiju et voila! eto izneneadjenja za drage ljude.


Нема коментара:

Постави коментар