Kolači kroz istoriju

среда, 6. август 2014.

DAMINI POLJUPCI


Prhko testo se kao osnova koristi za mnoge kolače, pre svega božićne. Uz dodatke finih sastojaka poput oraha, badema , kandiranih korica voća, žumanaca... dobijamo beskrajne varijacije. Ovoga puta predstavljam čuvene italijanske kolačiće iz Pijemonta, ali u neznatno izmenjenoj verziji (original je bez jaja, ali ja sam ipak dodala 2 žumanca, moraću da priznam, iz nužde, jer sam u frižideru zatekla smanjenu količinu putera :)).
Potrebno je:
  • 200 g brašna
  • 200 g sirovog badema
  • 125 g hladnog putera
  • 2 žumanca
  • 200 g šećera 
  • 50 g crne čokolade
Bademe blanširati u ključaloj vodi oko 3 minuta, iscediti i skinuti opnu, ostaviti ih na kuhinjskoj krpi da se osuše, a zatim ih tostirati pod grlom u rerni. Vodite računa da ne zagore, na 200 °C je dovoljno 10-ak minuta ili dok ne dobiju zlatno braon boju. Samleti ih u prah.
Od svih sastojaka, osim čokolade, zamesiti testo i ostaviti da odmara u frižideru oko sat vremena.
Valjati kuglice veličine klikera, redjati na papir za pečenje i peći 25 min. na 160°C. Izvaditi i potpuno ohladiti kolačiće.
 Čokoladu istopiti na pari, dok ne bude potpun tečna. Namažite je na dno pola količine kolačića, pa ih spajajti sa ostalima polovinama. Sačekajte da se čokolada ohladi, pa ih služite.



Нема коментара:

Постави коментар