Kolači kroz istoriju

петак, 6. јануар 2017.

Božićna torta




Prilično zahtevna torta, ali  odvažno sam se upustila u ovu avanturu, jer ipak je sutra Božić, a kada ću inače imati dovoljno vremena da natenane čekam filove da se ohlade, ako ne sada. Torta izgleda kao i prizor napolju, okovana belom bojom sa pahuljama od kokosa, teško joj je odoleti.
Ja sam i ovoga puta koristila kokosovo mleko i rendani kokos koji sama dobijam iz oraha, a link za proces prerade sam dala u postu za kuglice sa šargarepom.

Kora:
  • 7 većih belanaca
  • 230 g prah-šećera
  • 125 g putera
  • 100 g mlevenih tostiranih badema
  • 100 g prosejanog brašna
  • prstohvat soli
Puter zagrejati dok ne dobije svetlo braon boju, pa ga ostaviti da se ohladi do sobne teperature. Belanca umutiti sa solju, dodavati malo po malo prah-šećera dok se potpuno ne sjedini sa belancima. Najbolje bi bilo da vrtite posudu dok mikser držite u mestu, ako već nemate mikser sa stalkom, tako prah-šećer najmanje leti sa strane. Lagano umešati procedjen puter, pa potom i brašno sa bademima. Nemojte mešati predugo, tek toliko da se mase povežu, ali ne i potpuno sjedine, grudvice i treba da ostanu. U protivnom rizikujete da vam masa splasne i postane suviše gnjecava. Od ove smese treba ispeći 4 kore, jedna od 20 cm prečnika, i tri od 18 cm. Ili jednostavno ispecite dve kore u plehovima dimenzija 25*35 cm, pa podesivim obručem za torte isecite odgovarajuće krugove. Kore pecite na 180 stepeni 15 minuta. Ohladite ih potpuno pre sečenja.

Fil:
  • 0,5 l kokosovog mleka
  • 4 žumanca
  • 4 kašike skroba
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica želatina
  • 200 g bele čokolade
  • 2 kašike limunovog soka
  • 200 g grčkog jogurta
Želatin rastvoriti u 3 kašike hladne vode i ostaviti 10 minuta da nabubri.
Od kokosovog mleka odvojiti malo za razredjivanje žumanaca, a ostalo kokosovo leko staviti u šerpu da provri. Žumanca mutiti sa šećerom da postanu svetla i penasta, dodati skrob i hladno kokosovo mleko koje ste ostavili sa strane. Kipuće mleko skloniti sa ringle, pa umešati smesu od žumanaca, vratiti na umerenu vatru i kuvati uz ešanje par minuta. Dodati belu čokoladu, ešati da se istopi, pa umešati želatin i opet mešati da se on potpuno rastopi. Na kraju dodati sok od limuna. fil ohladiti do sobne temperature, pa mu onda dodati jogurt. Ostaviti 10-ak minuta u frižideru. Fil će u ovoj fazi biti poprilično tečan, ali ne brinite, nakon 5-6 sati u frižideru biće savršeno čvrst za sečenje.
Za sastavljanje torte biće vam potreban podesivi prsten za kolače (može se naći u Metrou ili poručiti putem interneta) ili pak dublji kalup od 20 cm prečnika, ali nisa sigurna da ćete je moći izvaditi iz kalupa. Najveću koru postavite dole pa je prekrijte 1/4 fila, redjajte kore i fil naizmenično dok ih ne utrošite. Tortu ostavite najmanje 5 sati u frižideru, a najbolje preko noći. Za ove dve faze izrade biće vam potrebna tri sata zbog proces hladjenja sastojaka, te je zgodno praviti je uveče.

Dekoracija:
  • 250 ml slatke pavlake
  • rendani kokos
Ujutro uklonite obruč pažljivo se pomažući nožem da biste odlepili ivice torte. Umutiti slatku pavlaku, te je premažite odozgo i sa strane torte. Špatulom poravnajte ivice torte i pospite rendanim kokosom.
Neka vam je srećan Božić i prijatno!



2 коментара: