Kolači kroz istoriju

среда, 8. фебруар 2017.

Punjene krofne

Krofne možete puniti na dva načina: špricom nakon prženja, ili tokom pripreme, kao kad spajate vanilice. Ja prvi način nisam isprobala, pa ću vam ovde opisati ovaj drugi. A dobra stvar kod ovih krofni je što nema šupljine, pune su i debele, ko voli takve, naravno. Neki ih nazivaju i novogodišnjim, ili pak karnevalskim. Znači, omiljen su slatkiš u zimskim mesecima, a kako i ne i bile sa svim svojim kilodžulima.
Sastojci:
  • 380 g brašna
  • 25 g kvasca
  • 1,5 dl mleka
  • 2 žumanceta
  • 60 g šećera
  • šećer u prahu za posipanje
  • 60 g putera
  • džem po izboru ( njabolje od jagode, malina ili šipurka)
  • vanilin šećer
  • ulje ili mast za prženje
Odmerite 120 g brašna od ukupne količine, ostatak sipajte u dublji sud i napravite rupu rukom u njemu. Zagrejte 1 dl mleka da bude mlako, a ne toplo, razmutite kvasac u njemu, pa dodajte 120 g brašna (smesa će biti gusta poput grudve). Tu smesu sipajte u rupu od brašna u sudu, pokrijte krpom ili streč-folijom i ostabite na toplom mestu 30 minuta.
kada počne da narasta dodajte žumanca, preostalo mlako mleko, omekšali puter( najbolje je da odstoji nekoliko sati na temperaturi od 25 stepeni), šećer, pa umesite rukamatesto da bude glatko. Kada se svi sastojci sjedine trebaće vam oko 10-ak minuta mešenja da dobijete glatko testo. Tokom tog procesa posipajte dodatno brašno po radnoj površini da se testo ne bi lepilo. Prebacite ga potom u veži sud, pokrijte i ostavite na toplom da narasta 2 sata. Znam, proces čekanja je dug, ali to je stoga što je testo malo tvrdje nego ostala testa za krofne, no sve ima svoju cenu. Ukus je ovde proporcionalan utrošenom trudu, obećavam.
Kada naraste, nežno rukamam istisnite vazduh iz njega, kratko premesite, pa razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od pola cm. Okruglom čašom prečnika 8 cm vadite krugove, pa na polovinu krugova sipajte kašičicu džema, ivice donjeg dela krofne premažite mlekom, preklopite slobodnim krugom i ivice dobro pritisnite prstima da bi se slepile. Ostavite ih sada da narstaju još 20-ak minuta. Tokom narastanja može se nekim krofnama dogoditi da džem iscuri, zato se potrudite da u prethodnom koraku dobro pritisnete ivice. Ali ni ovako iscurelim krofnama to ne smeta da budu ukusne.
Zagrejte dosta masti u dubljem sudu, oko 5 cm minimum treba da bude dubok sloj masti ili pak ulja. Ubacujte oko 3- 4 krofni odjednom i pržite nekoliko minuta dok ne budu svetlo braon boje sa obe strane ( valja ih okretati tokom prženja). Izvadite ih rešetkastom kašikom i stavite na papirni ubrus. Pospite obilno šećerom u prahu zamirisan vanilom.
Uživanje može da počne 😋.


Нема коментара:

Постави коментар