Sastojci za kore:
- 6 belanaca
- 250 g putera
- 360 g šećera
- 360 g brašna
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 200 ml buttermilk
- vanila
- Pomešati suve sastojke: prosejano brašno, so i prašak za pecivo.
- 2 kašičice ekstrakta vanile umešati u buttermilk.
- Omekšali puter umutiti sa šećerom, oko 5 minuta će biti potrebno za to, treba da postane vazdušast i svetao.
- Smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno belance, nakon svakog dodavanja dobro umutiti smesu.
- Suve sastojke (prosejano brašno, so i prašak za pecivo) dobro sjediniti, pa trećinu količine usuti u puter, kao i polovinu buttermilk-a. Dobro umutiti.
- Naizmenično dodavati vlažne i suve sastojke, završiti brašnom i dobro sjediniti. Ovaj postupak je važan da biste dobili vazdušasto testo, koje će rezultirati mekanom i sočnom korom, kojoj ne treba nikakvo natapanje.
- Testo podeliti na tri dela i peći u kalupu od 20 cm na 180 stepeni oko 30 minuta, dok ne dobije svetlo žutu boju.
- Ostaviti da se ptpuno ohladi.
- 4 belanca
- 250 g šećera
- prstohvat soli
- 250 g putera
- 250 g margarina
- vanila
- Ostavite puter i margarin nekoliko sati na sobnoj temperaturi da dobro omekšaju, ali da se ne istope.
- Belanca i šećer stavite na u termootpornu činiju u kojoj ćete mutiti, pa nju stavite preko veće posude sa vrućom vodom. Neka voda struji, da ne ključa. Mešajte belanca žicom dok se ne zagreju i sav šećer otopi. Ovo testirajte prstima, smesa treba da bude potpuno glatka. Traje oko 3 minuta.
- Skinite sa šporeta i najpre lagano, pa zatim najvećom brzinom miksajte belanca dok se ne napravi čvrst i sjajan šam. Za to je potrebno 10-ak minuta.
- Smanjite brzinu, dodajte postepeno puter i margarin kašikom i nastavite sa mućenjem još desetak minuta.
- Dodajte ekstrakt vanile, kašičicu -dve, po vašem ukusu.
- Ako vam se dogodi da je smesa suviše retka, stavite je u frižider na nekoliko minuta, pa ismiksajte ponovo.
Нема коментара:
Постави коментар