Kolači kroz istoriju

субота, 19. децембар 2020.

Pita sa višnjama

Višnje iz zamrzivača nisu mi omiljeno voće, ali je neophodno da ne bi zapali u rutinu ishrane, koja zna da bude pogubna i po naše zdravlje i po vitku figuru. Najčešće ih jedem prokuvane sa malo šećera i maslaca uz dodatak cimeta u prahu i možda, sladoleda od vanile? 😏 Ili u piti od lisnatih kora za Badnje veče? Ili pak, u žutom testu, receptu koji su naše mame često koristile? 
Ovoga puta nisam imala želju za gore pomenutim varijantama, pa sam prelistavala prastare kuvare u potrazi za nečim drugačijim. I voila! Nađoh mešavinu američke i lenje pite, ispala je pun pogodak, puna ukusa, a ipak diskretna, savršen dezert posle ručka vikendom. Nećete se pokajati.
 
Sastojci za donju koru:
  • 220 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 100 g izmrvljenih ili mlevenih oraha

Sastojci za gornju koru:

  • 4 jajeta
  •  4 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • kesica burbon vanilin šećera

Sastojci za nadev:

  • 600 g očišćenih i oceđenih višanja
  •  2-3 kašike šećera
  • 3 kašike prezli
  • 50 g mlevenih oraha

 Uspite u činiju za mešenje najpre brašno i orahe, napravite udubljenje u brašnu i sipajte šećer, jaje, a maslac iseckajte na sitnije komadiće po obodu brašna. Jaje umešajte viljuškom u brašno, a rukama potom gnječite maslac i preostale sastojke dok ne zamesite testo u masnu, prhku kuglu; nemojte mesiti dugo, tek toliko da se svi sastojci lepo povežu. Ostavite testo da odmori na hladnom 15 minuta, pa ga razvucite u okrugli kalup prečnika 26 cm. Kalup možete obložiti peki papirom radi lakšeg vađenja, mada i ne mora, testo je samo po sebi masno, i kada se ohladi lako se vadi iz kalupa. Ubacite pleh u rernu zagrejanu na 190 stepeni da se peče nekih desetak minuta. 

Sad je vreme da umutite jaja za drugu koru. Možete ih mutiti sa šećerom ucelo, to će trajati desetak minuta, a možete i prvo umutiti žumanca sa šećerom pa potom umešati već ulupana belanca, ja načešće mutim sve odjednom, i na kraju dodam brašno i vanilin šećer.

Izvadite testo, po njemu pospite prvo mrvice (prezle), stavite višnje u jednom sloju i pospite ih šećerom i orasima. Sipajte umućeno testo preko, vratite u rernu i pecite još pola sata do 40 minuta. Ako je potrebno stavite preko pite komad peki papira da vam gornji sloj ne potamni previše.

Ostavite pitu da se ohladi, pa je izvadite na tanjir za služenje i isecite na 8 parčeta. Uživajte!




Нема коментара:

Постави коментар