Kolači kroz istoriju

петак, 5. март 2021.

Kolač sa limunom


 

Izdašan i efektan, možete ga peći u kalupu za kuglof, venac, običnom četvrtastom ili uzdužnom plehu, šta god vam je pri ruci. Vazdušast i aromatičan. Ako želite manje slatku varijantu, ne prelivajte šećernom glazurom, jednostavno pospite šećerom u prahu.

Sastojci: 

  • 4 jajeta
  • 250 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 300 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • kora jednog limuna (fino rendana)
  • sok od dva limuna
  • malo soka od narandže (da dopunite sok od limuna do 200 ml)

Mutite jaja sa šećerom dugo, dok se masa dosta ne uveća  i postane kremasta, sipajte ulje, brašno, prašak za pecivo, koru limuna i pomešani sok od limuna i narandže (ukupno 200 ml). Umutiti dobro da se sve sjedini u retku, glatku smesu.

Podmažite kalup maslacem i pospite prezlama, pecite 50 minuta na 200 stepeni. Ohladiti, izvaditi iz kalupa na tawir za služenje, pa preliti glazurom.

Glazura:

  • 200 g šećera u prahu
  • sok od pola limuna

Pomešati sok sa šećerom da se lepo sjedini i postane skoro tečan, pa polako sipati na sredinu kolača. Ukrasiti rendanom koricom limuna. 





Нема коментара:

Постави коментар