Pravi naziv za ovu pitu pita bio bi kaserola što na francuskom znači lonac, mada je zovu i Quiche što je pak drugi naziv za slani tart, sve u svemu jelo koje se lako pravi i idealno je za goste ili izlete, jer je podjenako ukusno i hladno. Spanać je ovde opcija koju originalni recept ne sadrži i možete ga varirati, brokoli, karfiol, kelj, izbor je vaš.
Sastojci:
Testo:
- 175 g brašna
- 100 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 2-3 kašike vode
- malo soli
Od brašna napravite vulkan tj. udubljenje u koje ćete dodati jaje, so, a sastrane iseckajte maslac na komadiće ili ga izrendajte. Mesite testo brzo i energično utrljavajte maslac u brašno, gledajte da ne mesite previše da ne postane preelastično, u tom slučaju neće biti sipkavo. Ostavite u frižideru uvijeno u foliju dok pravite nadev.
Nadev:
- 2 glavice crnog luka isečenog na kockice
- 100 g slanine isečene na kockice
- 100 g šunke isečene na kockice
- 3 jajeta
- 150 g spanaća iseckanog
- 1 čaša pavlake
- 200 ml mleka
- 150 g rendanog kačkavalja
- malo muskatnog oraščića- rendanog
- 1 kašika ulja
- so i biber po ukusu
Zagrejati ulje u tiganju i pržiti slaninu par minuta, dodati crni luk i zajedno pržiti 2-3 minuta, na kraju dodati i spanać, posoliti po ukusu i dinstati dok spanać ne omekša 5-6 minuta.
Umutiti jaja, pavlaku, sir i mleko, začiniti solju i biberom, umešati u smesu spanać i luk, šunku i orašče.
Testo razvući na pobrašnjenoj površini oklagijom u krug, obložiti okrugli kalup (23-24 cm prečnik) testom, izbockati testo viljuškom, pa usuti nadev. Peći na 180 stepeni oko 35 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар