Kolači kroz istoriju

петак, 4. фебруар 2022.

KREM- PITA



Carica među dezertima, njeno Veličanstvo Krem-pita!

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa (za wow- efekat napravite ga sami po brzom i jednostavnom receptu domaće lisnato testo
  • 1/2 l mleka
  • vanila
  • 100 g šećera
  • 6 žumanaca
  • 50 g oštrog brašna
  • 4 belanceta
  • 200 g šećera
  • kesica želatina

Testo razvucite u veličini većeg pleha debljine oko 2-3 mm, stavite na peki-papir, viljuškom izbockajte testo ravnomerno i pecite na obrnutoj strani pleha na temperaturi od 190 stepeni oko 20 minuta. Izvadite pleh na kratko, a rernu pojačajte na 230 stepeni. Manjom cediljkom pospite šećer u prahu po površini kore, vratite u rernu na 3-5 minuta da se odzgo karamelizuje, na taj način se kora neće osušiti, i biće ukusnija.


Fil:

Stavite pola litra mleka  sa vanilom da provri, a za to vreme umutite 6 žumanaca sa 100 g šećera, pa im dodajte brašno dok se lepo ne sjedini bez grudvica. Vrelo mleko u tankom mlazu sipajte u žumanca uz neprestano mešanje, kad sve lepo sjedinite, vratite na vatru i mešajte dok se ne zgusne, par minuta je dovoljno. Ostavite sa strane.

Želatin rastvorite sa 6 kašika hladne vode u maloj emajliranoj posudi i ostavite desetak minuta da nabubri. Nakon toga na slabijoj vatri otopite želatin.

4 belanceta dobro umutite sa 200 g šećera dodavajući ga malo po malo dok se sav kristal ne rastopi. Krem od žumanaca opet stavite na vatru da provri, pa u njega dodajte ulupana belanca sa šećerom, kuvajte vrlo kratko, možda minut- dva, sklonite sa vatre i umešajte želatin koji ste neposredno pre toga otopili na tihoj vatri.

Krem prekrijte streč- folijom da se ne uhvati korica, folija mora da bude u dodiru sa celom površinom krema, te ostavite par sati da se ohladi i stegne, ali ne previše, već da može da se nanese na koru a da ne curi sa strane.

Koru presecite po širini da dobijete dva jednaka pravougaonika, filujte kremom, a odozgo preklopite drugom korom koju ćete pre toga iseći na jednake kvadrate da bi vam bilo lakše da je kasnije sečete. Ostavite na hladnom još nekoliko sati, pa služite.


Нема коментара:

Постави коментар