Kolači kroz istoriju

уторак, 15. јул 2014.

ČOKOLADNA TORTICA



Zašto tortica? Zato što nije baš izdašna, ali će ipak zadovoljiti apetite više osoba (od 6-8). Zato što nema filova kao u regularnim tortama, ali ipak nećete imati utisak da je suva i teška za gutanje. Lagana, vazdušasta , a punog ukusa koji savršeno zadovoljava ljudsku potrebu za čokoladom i skokom šećera u krvi.
Bonus: vole je i deca i oni čija su nepca malo istančanija.
Sastojci:
  • 5 jaja
  • 120 gr šećera
  • 200 gr čokolade sa većim procentom kakaa
  • 6 kašika gustina
  • 125 gr putera
  • 2 kašike mleka
U šerpici sa duplim dnom i na tišoj vatri otopiti čokoladu (nema potrebe za mešanjem, samo je strpljivo pustite da se potpuno sama rastopi). Skloniti sa vatre i dobro umešati mleko, a zatim i puter dok se ne sjedini.
Žumanca mutiti sa šećerom dok ne posvetle i šećer se u većoj meri ne rastopi, dodati rashladjenu čokoladu i umućena belanca sa trunkom soli. Belanca dodajte postepeno (3 po 3 kašike) i mešajte pažljivo pokretima odozdo na gore ( koristite špatulu).
Sipajte u kalup prečnika 23-24 cm obložen pokvašenim i iscedjenim papirom za pečenje.
Peći 50 min na 150 °C.

Нема коментара:

Постави коментар