Kolači kroz istoriju

петак, 28. јануар 2022.

PRHKE KIFLICE SA ORASIMA

 

Mmmm, ukusno, ime ti je prhka kiflica, još sa orasima, nebesa! Jako brzo se prave, nema kvasca, nema premesivanja, peku se svega 25 minuta, a pojedu još brže...

Sastojci za testo:

  • 350 g brašna
  • 250 g kisele avlake
  • 150 g putera
  • kesica vanilin- šećera 

Puter ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša, pa ga umutiti sa kiselom pavlakom i vanil- šećerom, u to usuti brašno i na pobrašnjenoj površini mesiti do ne dobijete elastično testo, ali ne preterati sa mešenjem, čim postane meko i fino, prestati. U toku mešanja dodati još malo brašna po potrebi da se ne lepi dok radite sa njim. Ostaviti testo da miruje 30-ak minuta. 

Sastojci za fil:

  • 150 g mrvljenih oraha
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • malo mleka

Testo podeliti na dva dela, jedan deo razviti na pobrašnjenoj poršini oklagijom u krug, debljine  oko pola centimetra. Testo četkicom premazati mlekom da bi fil bolje prionuo, pa sekačem za picu ili oštrim nožem podeliti testo na 16 delova tj. trouglića. Posuti trougliće mešavinom mrvljenih oraha sa šećerom i cimetom, pa urolati trouglove u kiflice.Ponoviti postupak sa ostatkom testa, ukupno ćete dobiti 32 kiflice. Poređati ih na pleh i peći na 180 stepeni oko 25 minuta ili dok lepo ne porumene.

Vruće kiflice posuti šećerom u prahu. Prijatno! Idealne za popodnevnu kafu ili pak za doručak uz šolju mleka.






Нема коментара:

Постави коментар