Kolači kroz istoriju

недеља, 10. јануар 2021.

DIPLOMAT TORTA

Princes krofne u obliku torte, tako bih je opisala, savršeno kremasto zadovoljstvo uhvaćeno između lisnatog testa i patišpanja, italijanski slatkiš koji možete spremiti za tili čas, ako kupite gotove kore, a možete i sami praviti svoje lisnato testo sa maslacem, i tada torta postiže novi nivo ukusa.

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa - Lisnato testo
  • patišpanj kora prečnika 26 cm
  • šećer u prahu za posipanje
  • 100 g šećera
  • 4 žumanceta
  • 30 g gustina
  • 4 dl mleka
  • 250 ml slatke pavlake
  • 100 g tostiranog, usitnjenog badema
  • sok od jedne pomorandže

Ukoliko želite da napravite patišpanj, potrebno vam je: 

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna

Belanca mutite da postanu čvrsta, dodajte šećer i mutite dok se ne istopi, umešajte žumanca, a potom i brašno, sipajte u pleh podmazan uljem i posut brašnom i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

 Postupak:

Na pobrašnjenoj površini razvucite poovinu lisnatog testa i isecite disk prečnika nešto većeg od 26 cm budući da se lisnato testo malo skupi tokom pečenja, ponovite postupak i sa preostalom polovinom. Postavite testo na peki papir, pospite šećerom u prahu i izbockajte viljuškom, pecite testo oko 20 minuta na 200 stepeni.

Žumanca umutiti sa šećerom i dodati gustin, pa zatim razrediti smesu toplim mlekom dobro mešajući žicom da se sve lepo sjedini. Stavite šerpicu na tišu vatru i skuvajte krem 2-3 minuta mešajući dok vri. Ostavite krem da se potpuno ohladi. 

Slatku pavlaku umutite po uputstvu sa kutije, pa je lagano umešajte u krem.

Disk lisnatog testa stavite na dasku za sečenje, premažite ga skoro polovinom krema, preko stavite patišpanj poprskan sokom od pomorandže i njega premažite drugom polovinom krema, na kraju postavite i drugi disk lisnatog.  Ostavite malo krema za blago premazivanje ivica trote i po obodu gornje kore. 

Bademe isitnite u secku, pa ih širim nožem prislanjajte uz ivice torte da se zalepe. Na sredinu torte u pospite šećer u prahu ili kristal šećer, a oko njega pospite i preostale bademe. Ostavite tortu da odstoji nekoliko sati u frižideru, a najbolje preko noći.




 

Нема коментара:

Постави коментар