Kolači kroz istoriju

четвртак, 13. фебруар 2014.

KOLAČ (PITA) SA RIBIZLAMA

Ribizle su voće koje raste samoniklo; nije ni čudo što je ono kod moje mame najzastupljenije u zamrzivaču i teglicama :) Šalu na stranu, ona otvara apetit, te oooprezno pri korišćenju :D. Zato smo joj i dodali nešto testa i šećera, da bi potreli ovo nepoželjno dejstvo, pa smo je dobili izuzetno ukusnu i sočnu.

Testo:
  • 200 gr brašna
  • 150 gr putera ili margarina, a najbolje pola-pola
  • 4 kašike šećera
  • 2 žumanca
  • malo soli
  • na vrh noža praška za pecivo
Sipati brašno u činiju za mešenje, u udubljenje u sredini dodati žumanca, a okolo dodati komadiće putera, šećer, so, prašak. Mrviti testo prstima dok se ne naprave krupne mrve, a onda povezati mešenjem u glatku loptu. Ovo može da potraje do trenutka kad ste rešili da odustanete i bacite sve. Onda će se najednom početi povezivati baš kako treba. Testo prstima razvlačiti po kalupu premera 26 cm; sada treba lagano i strpljivo tapkati prstima u svim pravcima dok se ne dobije i ivica visine 2 cm. Izbosti viljuškom i staviti u rernu na 200 °C, a prethodno prekriti testo peki papirom preko koga poredjajte zrna pasulja. Peći desetak minuta, skinuti papir i zrna i vratiti u rernu na još 10 minuta.

Fil:
  • 2 belanca
  • 8 kašika šećera
  • 1 kašika gustina
  • 500 gr ribizli (crvenih)
Ulupati čvrst šne od belanaca sa šećerom, umešati kašikom gustin i ribizle. Sipati preko do pola ispečenog testa i vratiti u rernu da se peče još 25 minuta.
Kada se kolač ohladi izvaditi iz kalupa i servirati.
Ovo je najjednostavnija i najčistija varijanta ovog švapskog kolača, ali po želji možete ga oplemeniti mlevenim lešnicima koji se dodaju u fil ( nekih 125 gr) ili još jedna varijanta je: da ribizle i lešnike pomešate i stavite preko testa, a šne od belanaca stavite preko samostalno. U slučaju da koristite lešnike, gustin vam neće trebati.


Нема коментара:

Постави коментар