Kolači kroz istoriju

понедељак, 09. јануар 2017.

Polugola torta (torta medenjak)


Obožavam ovako jednostavne načine dekorisanja torti, a da izgleda tako dobro. Za mene koja ne posedujem talenat precizne motorike, ovo je idealan način da uz dosta strpljenja lažirate umeće :D. Torta je sa strane ''svučena do kore'', jer lepota dolazi iznutra, ne? A ukus- zimski, mešavina začina za medenjake, karamel, rum... fil od krem-sira ublažen slatkom pavlakom, čista dekadencija. Kao što u ranijem postu rekoh: kad, ako ne sad?

Kore:
  • 150 l mleka
  • 3 kašike karamela (napravite sami izgorevši šećer sa 2 kašike vode do srednje tamne boje)
  • 200 g putera
  • 320 g brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 1 1/2 kašičica sode bikarbone
  • 300 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica djumbira u prahu 
  • malo mlevenog karanfilića
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščeta
  • 200 ml mlaćenice (buttermilk), kako napraviti mlaćenicu videti ovde
  • 3 jajeta
  • 3 kašike tamnog ruma (može i ekstrakt)
  • 1 kašičica vanile
Ako sami pravite karamel, uspite mleko pažljivo u izgoreli šećer, kuvajte dok se istopi, pa ohladite na sobnu temperaturu.
Omekšali puter umutiti sa šećerom da postane vazdušast, dodati jedno po jedno jaje. Sipati ohladjeno mleko sa karamelom i mlaćenicu.
Pomešati sve suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu i začine, pa dodati u tečnu smesu. Mutiti da se sve sjedini. Od ove količine ispecite tri kore premera 20 cm na 180 stepeni celzijusa. peći nekih 20-25 minuta. Sve kore ohladiti pre filovanja.

Fil:
  • 400 g krem-sira
  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 g prah-šećera
  • 1 kašićica cieta
  • 1 kašičica vanile
U posudu za mućenje sipati slatku pavlaku i šećer, mutiti dok ne počne da se zgušnjava. U drugoj posudi izmiksati krem-sir sa cimetom i vanilom, pa usuti u posudu sa slatkom pavlakom. Mutiti zajedno još minut.
Svaku koru filovati trećinom fila. Sa strane naneti tanak sloj fila pa uskom, a dugačkom špatulom skidati višak sloja dok vrtite tortu u krug. Dekorisati po želji.









Нема коментара:

Постави коментар