Kolači kroz istoriju

среда, 1. фебруар 2017.

Rustična torta sa heljdom


Volite li torte sa džemom? Neke od najpoznatijih svetskih kolača sadrže upravo džem (Saher torta npr.), a ja ih volim jer me podsećaju na starinske, jednostavne slatkiše, toplinu doma i pravu zimu. Ako ste na pitanje odgovorili pozitivno, zaljubićete se onda u ovu torticu rustične teksture i sastojaka.

Sastojci:
  • 200 g brašna od heljde
  • 5 jaja
  • 200 g putera
  • 200 g seckanih badema
  • 200 g šećera
  • teglica džema od borovnica (ja sam koristila džem od crnih ribizli) 350 g otprilike
Omekšali puter na sobnoj temperaturi umutiti da postane penast, dodati šećer, mutiti još malo, pa dodati i žumanca jedno po jedno. Kada se sve sjedini umešati varjačom brašno i bademe. Testo će biti dosta gusto, ali nastavite sa mešanjem dok se sastojci ne sjedine u potpunosti.
Posebno umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, pa od te količine dodadjte tri kašike u testo mešajući odozdo na gore laganim pokretima. Dodajte preostala belanca i ponovo oprezno promečajte. Smesa sada treba da postane mekša, ali ne preterujte sa mešanjem tek 7-8 pokreta, da se sjedini, ali ovoga puta ne u potpunosti.
Uspite testo u okrugli pleh vleičine 26 cm i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.
Ohladjenu tortu presecite tankim dugačkim nožem na pola i premažite donju koru džemom. Pospite je šećerom u prahu i uživajte. Opori ukus heljde daje pravi kontrast slatkoći džema, zavolećete ovu kombinaciju, verujte. Ja već duže vreme palačinke za decu pravim sa heljdinim brašnom ili pak mešavinom heljde i belog brašna u korist heljde, i deca ih obožavaju. Probajte.


Нема коментара:

Постави коментар