Kolači kroz istoriju

понедељак, 18. август 2014.

FINSKA PITA OD BOROVNICA- MUSTIKKAPIIRAKKA




Ova pita je svojevrsni omaž sceni iz romana Mali princ, u kojoj on i pisac posle dugog hodanja po mesečini stižu do bunara i vode. Ukus vode je odredio trud i zajedništvo izmedju njih nastalo u toj potrazi za izvorom. Tako i ovaj kolač ima bolji ukus za one koji su proveli sate savijeni berući borovnice po planini. Ne brinite, svejedno je ukusna :).

Potrebno je za testo:
  • 250 g brašna
  • 150 g putera
  • 200 g svežeg sira (npr. Ella 0%)
  • 150 g šećera u prahu
Ručno ili u blenderu pomešajte sastojke, pa ako je neophodno dodajte još malo brašna ne bi li ste mogli da napravite kuglu pravilnog oblika koju ostavite u frižideru bar pola sata.

 Na pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom da ivice budu 4 cm veće od dna kalupa, a na dno kalupa postavite peki papir. Za ovu količinu testa odgovaraće kalup premera 28 cm. Izbodite dno viljuškom.


Potrebno je za fil:
  • 750 g borovnica
  • 200 ml slatke ili pavlake za kuvanje
  • 60 g šećera
  • 2 jaja
  • kašičica cimeta
Borovnice očišćene od peteljki i sitnog lišća rasporedite po testu, razmutite jaja sa pavlakom i ostalim sastojcima i prelijte preko voća.

Pecite na 200 °C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi i poslužite. Odlična je ohladjena u frižideru.
 

Нема коментара:

Постави коментар