Kolači kroz istoriju

недеља, 4. децембар 2016.

SALČIĆI SA BELIM VINOM

Ove zime u modi je mangulica :). Svi je nabavljaju pa moram i ja. Prateća pojava uz to zdravo meso (ukoliko naručite celu svinju) je još zdravije salo, mada to navodno isto salo možete sada kupiti i na pijaci po prilično dobrim cenama. U pravu ste, ima ironije u ovim redovima, ali ne zamerite, to je samo posledica ovog suludo brzog i konfuznog bombardovanja oprečnim informacijama iz novina, sa televizije, interneta... Ko zna, možda jednog dana saznamo pravu istinu.
Sastojci:
  • 800 g brašna
  • 2 jaja
  • 2 dl belog vina
  • 500 g sala
  • prstohvat soli
  • džem od jagoda
Od sala odvojiti 30 g za testo. Preostalo salo zamesiti sa 200 g brašna i ostaviti sa strane, treba da bude sobne temperature da bi se lako razmazivalo. Od ostatka brašna, jaja, belog vina, 30 g sala, i malo soli zamesiti testo da bude elastično, razvući na debljinu od pola cm i premazati 1/4 sala sa brašnom. Preklopiti s leve na desnu stranu do pola i sa desne strane na levo do pola, zatim odozdo na gore i odzogo na dole do pola kao kada savijate za lisnato testo. Ostaviti u frižideru da odmara pola sata, pa ponoviti postupak još tri puta. Znam da je zamoran ovaj proces, ali vi ga možete ubrzati tako što ćete salo premazivati po trećinu, ali ne manje od toga, inače se neće listati kada bude pečeno.
Na kraju tog dugotrajnog mučenja razvući testo i seći na pravougaonike otprilike 8x9 cm, na sredinu svakog staviti kašičicu džema i preklopiti. Ivice premazati sa malo mleka da bi se bolje zalepile i džem ne bi curio, premazati i tako preklopljene po površini mlekom zbog dobijanje bojice :).
Peći na 220 stepeni oko 20 minuta ili dok ne dobiju finu zlatasto braon boju. Obilato posuti prah šećerom. Ne preterivati u konzumaciji!
 



Нема коментара:

Постави коментар