Kolači kroz istoriju

понедељак, 18. август 2014.

FINSKA PITA OD BOROVNICA- MUSTIKKAPIIRAKKA




Ova pita je svojevrsni omaž sceni iz romana Mali princ, u kojoj on i pisac posle dugog hodanja po mesečini stižu do bunara i vode. Ukus vode je odredio trud i zajedništvo izmedju njih nastalo u toj potrazi za izvorom. Tako i ovaj kolač ima bolji ukus za one koji su proveli sate savijeni berući borovnice po planini. Ne brinite, svejedno je ukusna :).

Potrebno je za testo:
  • 250 g brašna
  • 150 g putera
  • 200 g svežeg sira (npr. Ella 0%)
  • 150 g šećera u prahu
Ručno ili u blenderu pomešajte sastojke, pa ako je neophodno dodajte još malo brašna ne bi li ste mogli da napravite kuglu pravilnog oblika koju ostavite u frižideru bar pola sata.

 Na pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom da ivice budu 4 cm veće od dna kalupa, a na dno kalupa postavite peki papir. Za ovu količinu testa odgovaraće kalup premera 28 cm. Izbodite dno viljuškom.


Potrebno je za fil:
  • 750 g borovnica
  • 200 ml slatke ili pavlake za kuvanje
  • 60 g šećera
  • 2 jaja
  • kašičica cimeta
Borovnice očišćene od peteljki i sitnog lišća rasporedite po testu, razmutite jaja sa pavlakom i ostalim sastojcima i prelijte preko voća.

Pecite na 200 °C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi i poslužite. Odlična je ohladjena u frižideru.
 

среда, 06. август 2014.

DAMINI POLJUPCI


Prhko testo se kao osnova koristi za mnoge kolače, pre svega božićne. Uz dodatke finih sastojaka poput oraha, badema , kandiranih korica voća, žumanaca... dobijamo beskrajne varijacije. Ovoga puta predstavljam čuvene italijanske kolačiće iz Pijemonta, ali u neznatno izmenjenoj verziji (original je bez jaja, ali ja sam ipak dodala 2 žumanca, moraću da priznam, iz nužde, jer sam u frižideru zatekla smanjenu količinu putera :)).
Potrebno je:
  • 200 g brašna
  • 200 g sirovog badema
  • 125 g hladnog putera
  • 2 žumanca
  • 200 g šećera 
  • 50 g crne čokolade
Bademe blanširati u ključaloj vodi oko 3 minuta, iscediti i skinuti opnu, ostaviti ih na kuhinjskoj krpi da se osuše, a zatim ih tostirati pod grlom u rerni. Vodite računa da ne zagore, na 200 °C je dovoljno 10-ak minuta ili dok ne dobiju zlatno braon boju. Samleti ih u prah.
Od svih sastojaka, osim čokolade, zamesiti testo i ostaviti da odmara u frižideru oko sat vremena.
Valjati kuglice veličine klikera, redjati na papir za pečenje i peći 25 min. na 160°C. Izvaditi i potpuno ohladiti kolačiće.
 Čokoladu istopiti na pari, dok ne bude potpun tečna. Namažite je na dno pola količine kolačića, pa ih spajajti sa ostalima polovinama. Sačekajte da se čokolada ohladi, pa ih služite.