Kolači kroz istoriju

понедељак, 13. јануар 2014.

BUNDEVA SA LEŠNICIMA




Za ovu pitu više volim da koristim malo modifikovanu verziju korice, jer mi se sa njenim karakterističnim ukusom bolje uklapa minimalna količina testa, a vrlo često je pravim i bez ikakvog testa, samo kao fil ispečen u kalupu. Možete je spremati sa klasičnim sipkavim testom, a možete napraviti i sledeću elastičniju i tanju varijantu.

Testo:
  • 2/3 šolje brašna
  • 1 kašika šećera
  • 6 kašičica putera
  • 1/3 šolje vode ili prema potrebi
Brzo zamesiti testo koje treba da je vlažno ali kompaktno i ostaviti u frižideru bar 2 sata.
Razvaljati na dobro pobrašnjenoj površini. Da bi vam bilo lakše da izvadite pitu iz pleha, možete iseći peki papir na dve široke trake  i unakrsno obložiti pleh pre stavljanja testa. Testo izbosti viljuškom i prekriti mešavinom mlevenih lešnika, putera i šećera.
Za ovu smesu pomešati 3 kašičice mekog putera sa 3 kašike mlevenih lešnika i kašičicom šećera.

Fil:
  • 1,5 kg očišćene bundeve
  • 3 jaja
  • 200 ml slatke pavlake
  • 120 gr šećera
  • malo cimeta i muskatnog oraščeta
Iseći bundevu na manje komade i peći je oko 50 minuta na 180 stepeni. Kada se malo prohladi ispasirati je dodatkom za pire i dodati jaja, šećer i slatku pavlaku. Dobro izmešati i umešati pola kašičice cimeta i malo narendanog muskatnog oraščeta.
Smesu izliti preko testa i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni, a posle 15 minuta smanjiti temperaturu na 180 i peći još 40 min.
Ostaviti pitu da se potpuno ohladi, pomoću papirnih traka je izvaditi, staviti na tacnu i posuti šećerom u prahu.
Čuvati u frižideru tri dana.


Нема коментара:

Постави коментар