Kolači kroz istoriju

уторак, 22. јул 2014.

TART SA KAJSIJAMA I SIROM



˝My heart's a tart, yours is spent...˝ peva Placebo, a i ja je uvek pevušim dok pravim ove, za mene, najpraktičnije i najukusnije kolače. A posebno kad pristignu omiljene kajsije, mada iz leta u leto postaju sve krupnije i kiselije, kao i svako drugo voće. Najviše volim običan tart, bez fila, samo korica i kajsije, ali sada reših da iskoristim sveži sir i napravim varijaciju.

obični tart od kajsija

Za kalup premera 28 cm
Testo:
250 g brašna
30 g šećera
150 g putera
1 jaje
trunka soli
 
Sipati brašno u činiju za mešenje, u udubljenje u sredini dodati jaje, a okolo dodati komadiće putera, šećer, so. Mrviti testo prstima dok se ne naprave krupne mrve, a onda povezati mešenjem u glatku loptu. Razvući na pobrašnjenoj površini i staviti u kalup, izbosti viljuškom.

Nadev:
1 kg kajsija
400 g svežeg sira
70 g mlevenih badema ili lešnika
60 g šećera (ako su kajsije kiselije, povećajte količinu šećera)
1 jaje
1 kk vanila ekstrakta 

Kajsije operite i izvadite im koštice, pa polovine poredjate po testu da im se ivice preklapaju po malo. U blenderu usitnite bademe sa šećerom, dodajte sir, vanilu i jaje i još malo blendirajte da se povežu sastojci. Prelijte preko kajsija i pecite 50 min na 200 °C. Poslužite ohladjeno.


Нема коментара:

Постави коментар