Kolači kroz istoriju

недеља, 5. јануар 2020.

KOLAČ OD KESTENA


Kesten se jede za snagu, da se ugrejete, izlečite melanholiju, protiv ljubavnih jada... Niste znali za ova njegova gotovo magična svojstva? Probajte, uverićete se. Bogat vitaminima B, C i fosforom, kesten jača duh i telo, ujednačava nervni sistem. Srednjevekovna monahinja iz Nemačke, Hildegard fon Bingen, kaže: " Drvo kestena je toplo, ali ima i snagu, ono simbolizuje mudrost. I što je u njemu, to sadrži i njegov plod, koji krepi svaku čovečiju slabost."
A ovaj kolač objedinjuje to i dokazuje, bez brašna, sa bademima, rumom, idealan za doručak, drži sitost, vraća elan. Ja sam oduševljena, bićete i vi.

Sastojci:
  • 3 jaja
  •  150 g putera
  • 100 g šećera (od šećerne trske po mogućstvu)
  • 200 g mlevenih badema
  • 200 g pirea od kestena (idealno je da napravite sami)
  • 2 kašike ruma (ja sam koristila ekstrakt, a možete upotrebiti i bilo koje žestoko alkoholno piće)
  • ekstrakt vanile

Priprema:
  1. Belanca umutiti u čvrst sneg
  2. Omekšali puter umutiti sa šećerom, vanilom i žumancima.
  3. Kesten pire pomešati sa alkoholom, dodati u žumanca, izmešati dobro da se sjedini, dodati i bademe.
  4. Belance oprezno dodavati deo po deo, mešajući lagano odozdo na gore dok se cela smesa ne izjednači, ali vodite računa da ne mešate previše da ne izgubi na volumenu.
  5. Usuti u pravougaoni, uski pleh obložen papirom za pečenje ili podmazanim maslacem, i peći oko 50-60 minuta na 180 stepeni. 
  6. Izvaditi iz rerne, sačekati da se ohladi, pa izvaditi i iz kalupa. Za ukrašavanje možete koristiti šećer u prahu ili glazuru od čokolade. 

Нема коментара:

Постави коментар