Kesten se jede za snagu, da se ugrejete, izlečite melanholiju, protiv ljubavnih jada... Niste znali za ova njegova gotovo magična svojstva? Probajte, uverićete se. Bogat vitaminima B, C i fosforom, kesten jača duh i telo, ujednačava nervni sistem. Srednjevekovna monahinja iz Nemačke, Hildegard fon Bingen, kaže: " Drvo kestena je toplo, ali ima i snagu, ono simbolizuje mudrost. I što je u njemu, to sadrži i njegov plod, koji krepi svaku čovečiju slabost."
A ovaj kolač objedinjuje to i dokazuje, bez brašna, sa bademima, rumom, idealan za doručak, drži sitost, vraća elan. Ja sam oduševljena, bićete i vi.
Sastojci:
- 3 jaja
- 150 g putera
- 100 g šećera (od šećerne trske po mogućstvu)
- 200 g mlevenih badema
- 200 g pirea od kestena (idealno je da napravite sami)
- 2 kašike ruma (ja sam koristila ekstrakt, a možete upotrebiti i bilo koje žestoko alkoholno piće)
- ekstrakt vanile
Priprema:
- Belanca umutiti u čvrst sneg
- Omekšali puter umutiti sa šećerom, vanilom i žumancima.
- Kesten pire pomešati sa alkoholom, dodati u žumanca, izmešati dobro da se sjedini, dodati i bademe.
- Belance oprezno dodavati deo po deo, mešajući lagano odozdo na gore dok se cela smesa ne izjednači, ali vodite računa da ne mešate previše da ne izgubi na volumenu.
- Usuti u pravougaoni, uski pleh obložen papirom za pečenje ili podmazanim maslacem, i peći oko 50-60 minuta na 180 stepeni.
- Izvaditi iz rerne, sačekati da se ohladi, pa izvaditi i iz kalupa. Za ukrašavanje možete koristiti šećer u prahu ili glazuru od čokolade.
Нема коментара:
Постави коментар