Kolači kroz istoriju

недеља, 28. фебруар 2021.

Najbolji čokoladni mafini sa kremom od maslaca

 

 

Zašto najbolji? Jer su bogatog ukusa čokolade, kvalitetnih sastojaka, sočni, preukusni, imaju fil, deca ih obožavaju, itd itd itd.

Sastojci za mafine:

  • 100 g putera
  • 2 jajeta
  • 150 g šećera
  • 40 g kakao praha (najbolje C)
  • i kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kaščice sod bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 120 ml mleka ili mlaćenice (mlako)
  • 100 g brašna

Rernu uključiti na 180 stepeni. Suve sastojke pomešajte u posebnoj posudi. U činiji umutite omekšali maslac sa šećerom, pa mu dodajte jaja i vanilu. Trećinu mešavine brašna umutite u smesu od putera, šećera i jaja, pa uspite trećinu mleka i dobro sjedinite. Dodajte potom i drugu trećinu brašna, pa opet mleko, dobro izmešajte. Na kraju umešajte i preostalu trećinu brašna i mleka. Testo treba da je ređe teksture.

Pripremite kalup za mafine sa papirnim korpicama, sipajte smesu do 2/3 kalupa i pecite 15 minuta, a zatim isključite rernu i ostavite još 5 minuta. Ostavite ih da se dobro ohlade.

Sastojci za krem:

  • 125 g mekog putera
  • 220 g šećera u prahu
  • 20 g kakao praha
  • 1 kašika mleka 1 kašičica vanile
  • malo soli

Mutite na srednjoj brzini omekšali puter oko 2 minuta, dodajt šećer u dva-tri navrata, zatim kakao, so, mleko i vanilu i mutite na najmanjoj brzini kratko, pa povećajte kad se šećer i kakao sjedine na najveću brzinu oko minut. U slučaju da je krem redak, dodajte još malo šećera, ako vam se učini previše gust onda dolijte još malo mleka. Krem sipajte u poslastičarski špric i ukrasite mafine po želji, možete odozgo posuti čokoladnim ili šarenim mrvicama.

Napomena! Mera za krem je prepolovljena, jer je krem inače veoma sladak, pa u većoj količini na mafinu može biti previše. 




Нема коментара:

Постави коментар