Kolači kroz istoriju

петак, 6. јануар 2023.

Kanestreli kolačići

 

Naravno italijanski kolačići, posle srpskih vanilica, Italijani su nenadmašni i u ovom delu kuhinje. Nakon pravljenja novogodišnje Pavlove, ostao je višak žumanaca, a nešto mi se nije dala praviti torta Margarita, pa sam pronašla ove preukusne, a jednostavne kolačiće. U njih idu samo žumanca, ali gle čuda, isključivo kuvana, kažu da tako kolačići duže mogu da stoje.  Reč kanestreli znači korpica, po tome gde su stajali, a vi ih možete spremiti u limenu kutiju.

  • 6 žumanaca (može manje, a može i više), tvrdo kuvanih
  • 230 g brašna
  • 100 g gustina
  • 200 g hladnog putera
  • 100 g šećera
  • rendana kora jednog limuna
  • vanilin šećer 
Hm, kako skuvati već odvojena i sjedinjena žumanca? Ubaciti  ih u jednu kesu za zamrzivač i vezati pri dnu, zatim staviti u ključalu vodu na 20-ak minuta.
Skuvana žumanca prohladiti i sa šakom- dve brašna i svim šećerom izblendirati u secku da se usitne u prah, pomešati ih sa preostalim brašnom i gustinom, narendati koru limuna i dodati maslac isečen na kockice, pa rukom brzo zamesiti testo. Ostaviti testo da odmori u frižideru pola sata, pa ga razvući na pobrašnjenoj površini debljine oko 7 mm. Modlom u obliku cveta vaditi kolačiće, a sredinu možete izvaditi debljom slamkom ili ih ostaviti tako. Ređati u pleh i peći na 170 stepeni oko 10-15 minuta. Treba da ostanu bledi, da ne porumene. Kada se ohlade posuti šećerom u prahu. Zavisnost zagarantovana.


Нема коментара:

Постави коментар