Kolači kroz istoriju

четвртак, 15. јануар 2015.

PITA SA JABUKAMA


Sezona jabuka je uvek! A sveže jabuke nikad nisu bile moje voće. U lenjoj piti mi nisu dolazile do izražaja, a u ovim američkim pitama voće je uvek superstar, nekako se pretvori u slasan zalogaj, a da ne izgubi u potpunosti svoju formu. Možete je praviti sa gornjom korom, a može i bez, ako ste na dijeti :). Ovde je pravljena isključivo sa mašću, ali vi to možete zameniti maslacem, margarinom ili pomešati dve vrste masnoće u razmeri 1:1.

Testo:
  • 250 g brašna
  • 125 g masti
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 2-3 kašike hladne vode
  • prstohvat soli
U posudu za mešenje uspite brašno, dodajte mast, jaje, šećer i so i mrvite prsima smesu dok se ne naprave krupne mrve. Dodajte hladnu vodu i brzo zamesite testo, pa ostavite u frižideru pola sata. Testo podelite na dva dela: jedan deo treba biti nešto veći od drugog. Razvucite veći deo testa na pobrašnjnoj površini i obložite manji kalup prečnika 21 cm. Ja sam ovog puta koristila četvrtasti kalup 21×14, iako je uobičajeno da pita bude okrugla. Kako vam drago.

Fil:
  • 4 veće jabuke
  • 50 g mrvljenih oraha
  • 50 g šećera
  • kašičica cimeta
  • malo rendanog oraščeta
  • pola šoljice vode
Jabuke oljuštiti i iseckati na listiće, ubaciti u šerpu i na srednjoj vatri dinstati sa ostalim sastojcima dok voda ne ispari, otprilike 5-10 minuta. Sipati preko testa, poravnati, pa razvući i preostali deo testa i njime prekriti jabuke, ušuškati ivice i testo četkicom premazati mlekom. Peći na 180°C oko 50 minuta. Servirati toplo ili hladno sa sladoledom ili šlagom.



Нема коментара:

Постави коментар