Kolači kroz istoriju

петак, 27. септембар 2019.

MAFINI SA ŠLJIVAMA I MAKOM



Srbija među šljivama dolazi ovih meseci do punog izražaja; toliko je načina samo za slatke đakonije kojima se možete igrati, da vam šljive nikad ne dosade. Iskoristimo to što imamo, iznenadimo sebe, dovoljne su male varijacije, i raznovrsnost, začin života, je tu.

Sastojci:
75 g putera
1 jaje
50-100 g šećera
2 kašike mlevnog maka
1 čaša (180 g) kiselog mleka ili jogurta
 400 g očišćenih šljiva
3/4 kaščice praška za pecivo
3/4 kašičice sode bikarbone
kašičica cimeta
prstohvat soli


Priprema:

1. Zagrejte rernu na 190 stepeni. Otopite puter na laganoj vatri, neka se malo prohladi.

2. Umutite jaje sa šećerom, namerno sam stavila granične mere za šećer, kao što su to nekad radile naše majke, otprilike, pa vi procenite po vašem ukusu, ja sam pravila sa 50 g, i bile su tek pomalo slatke, ali meni tako odgovara, ako volite slađe, vi dodajte punu meru, ili u slučaju da su vam šljive kiselije. 
Dodajte puter i kiselo mleko.

3. U posebnoj posudi pomešajte sve suve sastojke, pa ih lagano umešajte u mokre.

4. Odvojte 6 šljiva za ukras i prepolovite, a ostale iseckajte na komadiće i umešajte u smesu. Sipajte testo u kalupe za mafine, pa na svaki mafin utisnite polovinu šljive.

5. Pecite oko 20 minuta, ostavite da se ohladi, i uživajte uz kafu 😋.


Нема коментара:

Постави коментар