Kolači kroz istoriju

недеља, 26. јул 2020.

KUGLOF


Oduvek tragam za komplikovanijim i ukusnijim varijantama poznatih kolača, nije da sam zaista uverena da je tako i bolje, pretpostavljam da ne želim da ponavljam recepte. Evo čuvenog kuglofa na drugačiji način.

Sastojci:
200 g putera
150 g šećera u prahu
30 g kvasca
125 ml mleka
8 žumanaca
300 g brašna
rendana kora pola limuna
50 g kandiranih brusnica

Postupak:
U mlakom mleku razmutiti kvasac i ostaviti da odstoji 10-ak minuta. Razmekšali puter umutiti dobro sa šećerom, pa dodavati jedno po jedno žumance. U tu smesu usuti mleko sa kvascem, dodati brašno, koru limuna, pa dobro umutiti. Na kraju dodati brusnice i promešati. Kalup za kuglof podmazati puterom i posuti brašnom, rasporediti smesu i ostaviti da narasta na toplom oko sat vremena, pokriti čistom krpom.
Naraslo testo peći oko 45 minuta na 190 °C. Izvaditi iz kalupa, prohladiti i posuti šećerom u prahu. Služite kuglof sečen na kriške uz čaj, kafu ili mleko.


Нема коментара:

Постави коментар