Kolači kroz istoriju

петак, 1. јануар 2021.

LISNATO TESTO

 
Razlika između gotovog, smrznutog lisnatog testta i domaćeg, pravljenog od maslaca, je ogromna, tako da vredi truda, a da trud ne bude preveliki, pronašla sam recept na BBC Foods sajtu, čija priprema štedi vreme i živce.
 
Sastojci:
  •  220 g belog brašna, plus za posipanje i valjanje testa
  • 250 g putera (ili pola putera, pola margarina)
  • 150 ml ledene vode
  • 1/2 kašičice soli 

 U mešavinu brašna i soli dodajte maslac sečen na komadiće, rukama gnječite mešavinu dok ne dobijete mrvičastu strukturu, pa uspite ledenu vodu (ja je rashladim ubacivanjem kockica leda na 5 minuta) i rukama brzo zamesite testo koje će biti prilično lepljivo, ovo možete raditi i debljim nožem da se testo ne bi lepilo za prste. Oblikujte debelu kobasicu od testa i uvijte u streč foliju, pa ostavite u frižideru pola sata. 


Na brašnom posutoj radnoj površini razvijte testo u pravougaonik debljine 1 cm, dužina treba da bude tri puta duža od širine (45*15 cm). Zatim po dužini presavijte testo na trećine, da dobijete oblik knjige kao na slici, okrenite je da ivica testa bude sa gornje strane desno i opet razvijte testo u pravougaonik i preklopite kao i prvog puta. Ovaj postupak uradite ukupno pet puta. Ako vam tokom razvijanja testo postane suviše tvrdo ili lepljivo, vratite na kratko u frižider. 

Nakon petog preklapanja uvijte ponovo u strč foliju i ostavite u frižideru da odmori najmanje sta vremena pre korišćenja, koristite kao uobičajeno. 




Нема коментара:

Постави коментар