Prilično zahtevna torta, ali odvažno sam se upustila u ovu avanturu, jer ipak je sutra Božić, a kada ću inače imati dovoljno vremena da natenane čekam filove da se ohlade, ako ne sada. Torta izgleda kao i prizor napolju, okovana belom bojom sa pahuljama od kokosa, teško joj je odoleti.
Kora:
- 7 većih belanaca
- 230 g prah-šećera
- 125 g putera
- 100 g mlevenih tostiranih badema
- 100 g prosejanog brašna
- prstohvat soli
Fil:
- 0,5 l kokosovog mleka
- 4 žumanca
- 4 kašike skroba
- 4 kašike šećera
- 1 kesica želatina
- 200 g bele čokolade
- 2 kašike limunovog soka
- 200 g grčkog jogurta
Od kokosovog mleka odvojiti malo za razredjivanje žumanaca, a ostalo kokosovo leko staviti u šerpu da provri. Žumanca mutiti sa šećerom da postanu svetla i penasta, dodati skrob i hladno kokosovo mleko koje ste ostavili sa strane. Kipuće mleko skloniti sa ringle, pa umešati smesu od žumanaca, vratiti na umerenu vatru i kuvati uz ešanje par minuta. Dodati belu čokoladu, ešati da se istopi, pa umešati želatin i opet mešati da se on potpuno rastopi. Na kraju dodati sok od limuna. fil ohladiti do sobne temperature, pa mu onda dodati jogurt. Ostaviti 10-ak minuta u frižideru. Fil će u ovoj fazi biti poprilično tečan, ali ne brinite, nakon 5-6 sati u frižideru biće savršeno čvrst za sečenje.
Za sastavljanje torte biće vam potreban podesivi prsten za kolače (može se naći u Metrou ili poručiti putem interneta) ili pak dublji kalup od 20 cm prečnika, ali nisa sigurna da ćete je moći izvaditi iz kalupa. Najveću koru postavite dole pa je prekrijte 1/4 fila, redjajte kore i fil naizmenično dok ih ne utrošite. Tortu ostavite najmanje 5 sati u frižideru, a najbolje preko noći. Za ove dve faze izrade biće vam potrebna tri sata zbog proces hladjenja sastojaka, te je zgodno praviti je uveče.
Dekoracija:
- 250 ml slatke pavlake
- rendani kokos
Neka vam je srećan Božić i prijatno!
Svaka cast, nadmasila si samu sebe :)
ОдговориИзбришиHvala Milice!
Избриши