Kolači kroz istoriju

недеља, 22. јануар 2017.

Kolač sa čokoladom i lešnicima

Zimski kolač za hladna popodneva sa kafom ili čajem uz knjigu ili film. Ja sam pravila polovinu smese, samo za nas četvoro, te vi birajte sami količinu u odnosu na vaše potrebe.
Potrebno je:
  • 5 jaja
  • 200 g putera ili ulja
  • 200 g šećera
  • 180 g lešnika
  • 1 kašičica praška za pecivo
  •  1 kašičica cimeta
  • prstohvat soli
  • sok i kora pola liuna
  • 200 g čokolade
  • 125 g brašna
Belanca umutiti u čvrst sneg. Puter mutiti sa šećerom da postane penast, pa dodati žumanca i limunov sok. Brašno pomešati sa mlevenim lešnicima i ostalim suvim sastojcima, dodati mu izlomljenu čokoladu. Čokoladu je najbolje satviti u krpu pa izlupati dobro tučkom za meso, tako ćete dobiti komadiće različite veličine. Smesu sa brašnom sipati u puter i dobro izmešati, biće potrebno malo snage za ovaj deo budući da je smesa gušća, ali ne brinite i treba da bude takva.Zatim umešajte belanca postepeno mešajući odozdo na gore, to će smesu malo sekšati, ali će i dalje ostati gušća nego kod drugih kolača.
Sipajete u duguljast pleh obložen peki papirom ili podmazan uljem i posut brašnom i pecite na 180 stepeni oko 1 sat. Ohladiti pre serviranja. Možete posuti šećerom u prahu ili služiti uz šlag.



Нема коментара:

Постави коментар