- 220 g brašna
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 100 g izmrvljenih ili mlevenih oraha
Sastojci za gornju koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- kesica burbon vanilin šećera
Sastojci za nadev:
- 600 g očišćenih i oceđenih višanja
- 2-3 kašike šećera
- 3 kašike prezli
- 50 g mlevenih oraha
Uspite u činiju za mešenje najpre brašno i orahe, napravite udubljenje u brašnu i sipajte šećer, jaje, a maslac iseckajte na sitnije komadiće po obodu brašna. Jaje umešajte viljuškom u brašno, a rukama potom gnječite maslac i preostale sastojke dok ne zamesite testo u masnu, prhku kuglu; nemojte mesiti dugo, tek toliko da se svi sastojci lepo povežu. Ostavite testo da odmori na hladnom 15 minuta, pa ga razvucite u okrugli kalup prečnika 26 cm. Kalup možete obložiti peki papirom radi lakšeg vađenja, mada i ne mora, testo je samo po sebi masno, i kada se ohladi lako se vadi iz kalupa. Ubacite pleh u rernu zagrejanu na 190 stepeni da se peče nekih desetak minuta.
Sad je vreme da umutite jaja za drugu koru. Možete ih mutiti sa šećerom ucelo, to će trajati desetak minuta, a možete i prvo umutiti žumanca sa šećerom pa potom umešati već ulupana belanca, ja načešće mutim sve odjednom, i na kraju dodam brašno i vanilin šećer.
Izvadite testo, po njemu pospite prvo mrvice (prezle), stavite višnje u jednom sloju i pospite ih šećerom i orasima. Sipajte umućeno testo preko, vratite u rernu i pecite još pola sata do 40 minuta. Ako je potrebno stavite preko pite komad peki papira da vam gornji sloj ne potamni previše.
Ostavite pitu da se ohladi, pa je izvadite na tanjir za služenje i isecite na 8 parčeta. Uživajte!
Нема коментара:
Постави коментар